Afbeelding
Foto: Stock

Schuld Hulp Maatje is er voor mensen met financiële problemen: ‘Vraag ons om hulp’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De schuldenproblematiek is nog steeds één van de grote problemen in onze huidige samenleving. In onze regio zet een twintigtal enthousiaste maatjes zich actief in voor de medemens met financiële problemen. “We willen de mensen graag helpen.” 

Schuld Hulp Maatje is er voor mensen die hulp nodig hebben bij financiële problemen. Van het op orde krijgen van je administratie tot inschrijven bij de voedselbank. Met een team van opgeleide vrijwilligers willen ze iedereen die het nodig is te hulp staan. Toch heeft de organisatie het idee dat niet iedereen contact met ze opneemt. “Er zijn op dit moment heel veel mensen die moeite hebben om rond te komen. Er zijn ook veel mensen met schulden en financiële problemen die moeite hebben met formulieren invullen maar we krijgen bijna geen aanmeldingen binnen. We werken vanuit een christelijke grondslag. Mogelijk is dat een drempel voor mensen. Maar hier wordt nooit over gesproken. Onze vrijwilligers hebben op een enkele na geen christelijke achtergrond. Alleen het bestuur moet vanuit een kerk komen. We helpen iedereen ongeacht geloof. De landelijke stichting is ontstaan uit de christelijke gemeente. Nu wordt er alleen verwacht dat het bestuur hier aan voldoet. De rest van de vrijwilligers hoeft hier niet aan te voldoen”, aldus Monique van Geesbergen-Jordans, coördinator van SHM. “We willen de mensen graag helpen. Bij schulden komt vaak schaamte om de hoek kijken, waardoor er geen hulp wordt gevraagd. We weten dat de mensen er zijn maar kunnen de mensen ons ook vinden?”

Doordat de organisatie nu nog onbekender is komen er weinig hulpvragen binnen. De vrijwilligers staan te springen om mensen te helpen, maar dat kan op dit moment nog niet. “We willen graag iedereen helpen die dat nodig heeft. We helpen mensen uit gemeente Steenbergen en Bergen op Zoom. In principe ook uit Woensdrecht, maar deze gemeente lost het vaak zelf op. Mochten er een aanvraag buiten ons gebied komen dan kijken we samen of we deze aanvraag kunnen behandelen.” 

De aanvragen komen vaak telefonisch of via de website binnen, maar er worden ook mensen aangemeld via Vraagwijzer Steenbergen en Wijzijn Traverse. “Daarnaast hebben we nauwcontact met het Leger des Heils en ISD Brabantse Wal. Na zo’n aanvraag nemen we zo snel mogelijk contact op met de hulpvrager en maken we een afspraak voor de intake. De coördinator neemt de intake af en beoordeeld de hulpvraag. Er wordt samen met de hulpvrager een contract ondertekend. Hierin staat wat wij van de hulpvrager verwachten en wat hij van ons kan verwachten. Er wordt een verslag van de intake gemaakt. De coördinator zoekt een maatje dat het beste bij deze hulpvrager past. Het maatje leest zich in en neemt contact op met de hulpvrager om langs te komen. Het maatje moet bij elk contact moment/bezoek een verslag in het dossier zetten. Bij problemen wordt er overlegd met de coördinator. De coördinator volgt het dossier ook via de verslagen die de maatjes maken.”

Wil je contact opnemen met Schuld Hulp Maatje? Bel dan naar 06 36 52 50 02, mail naar shm.brabantsewal@gmail.com of neem een kijkje op de website www.schuldhulpmaatje.nl.