Wit aan zet wint een kwaliteit
Wit aan zet wint een kwaliteit Foto: Bergse Schaakacademie

Fuyan Moorman op kop in de 3e periode

BERGEN OP ZOOM - Vorige week berichtte we u al dat het spannend zou worden in de 3e periode. En dat is het zeker. Nog zeker is Martin Schoones de meest waarschijnlijke jeugdkampioen dit jaar vanwege zijn winst in de eerste twee periodes, maar favoriet voor de 3e periode is hij niet meer. In de KO-groepen zijn geen partijen meer gespeeld sinds ons vorige verslag.


Koningsgroep: In de derde ronde wonnen Anoush Fayaz en Fuyan Moorman hun partijen. Fuyan Moorman leidt nu de strijd om de 3e periode met 2 punten uit 2 partijen. Anoush Fayaz heeft ook 2 punten, maar uit 3 partijen. Maar ook Finn Karel is nog niet kansloos met 1 uit 2. De winnaar van de eerste en de tweede periode, Martin Schoones, heeft 1 uit 3.


Torengroep

Ook in de torengroep is het spannend. In de 3e ronde wonnen Tim Pierik, Kensji Musters, David Zhou en Thomas Heijligers hun partijen. Dat levert nu de volgende stand. Thomas Heijligers heeft 3 uit 3 en is de leider in deze groep. Maar Kenji Musters is ook nog ongeslagen met 2 uit 2. Tim Pierik en David Zhou hebben één verliespartij, maar zijn zeker ook nog kansloos. Zijn hebben beiden 2 uit 3. 


Lopergroep

In de lopergroep is het Jona Dekkers met 3 uit 3, die geweldig uit de startblokken is geschoten. En dat terwijl hij net naar deze groep is gepromoveerd. De grootste concurrent voor Jona is mogelijk Willem de Groot en Raoul Eestermans, maar beiden hebben al puntenverlies opgelopen.


Pionnengroep

Ongeslagen leider met 3 uit 3 is in de pionnengroep Duncan Paauw. Melle van Coevorden is ook nog zonder puntverlies, maar Melle heeft pas één partij gespeeld. Masha Tolstosheyeva is tweede in deze groep met 1½ uit 2 en een andere dame Lexi Bogers derde met 1½ uit 3.


Districtskampioenschap basisscholen

Afgelopen woensdag werd in het Jan Tinbergen College het districtskampioenschap voor basisscholen gespeeld. In verband met Corona is dit kampioenschap een aantal jaren niet gespeeld. Voorheen werd het in Bergen op Zoom gespeeld. Gelukkig lukte het dit jaar wel. Kampioen werd Explora uit Etten-Leur, tweede Fortuna uit Woensdrecht. Derde werden gedeeld De Kroevendonk en Vlindertuin beiden uit Roosendaal. Drie teams hebben zich in ieder geval geplaatst voor de Noord Brabantse kampioenschappen.


Schaakpuzzels

Allereerst excuses dat het omgekeerde diagram. De stand was, wit: Kh2, Tc7, Pg3 en pi: b4, c4, g2 en h3 en zwart: Kh8, Ta2, Pb6 en pi: a7, f6, g7 en h7. De opgave luidde: hoe wint wit materiaal? Dat gaat via 1. c5 met een aanval op het zwarte paard, maar dat paard moet veld c8 bewaken om mat te voorkomen. Ook 1. ..Tc2 helpt niet omdat wit dan 2. cxb6 en de witte toren staat verdedigd.

In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit een kwaliteit (toren tegen een paard of loper) winnen. Hoe?[n]