Zwart geeft mat in 3 zetten
Zwart geeft mat in 3 zetten Foto: Bergse Schaakacademie

Voorlaatste wedstrijd
Avondcompetitie BSV

BERGEN OP ZOOM - Vorige week speelden BSV A en B hun voorlaatste wedstrijd in de Avondcompetitie. Op de clubavond van BSV werd een bijzondere schaakvorm gespeeld.


BSV A ontving vrijdag De Baronie A uit Breda. Dankzij winst van Oliver de Hert en Robert Kunst, en remise door Rob Hopman-Been, won BSV A met 2½-1½. BSV A staat nu op de derde plaats in de poule.

Donderdag 23 maart speelde BSV B een uitwedstrijd tegen Oisterwijk A. Dit leverde een 2-2 gelijkspel op, met winst voor Angelique Osinga en Xander van Doorn. BSV B deelt nu de laatste plaats in de poule met twee andere teams. Op vrijdag 21 april speelt BSV B de laatste wedstrijd van het seizoen, dan wordt duidelijk of het team zich weet te handhaven.

Op de clubavond werd ditmaal niet voor de Keizercompetitie gespeeld; in plaats daarvan werd een wedstrijd Fischer Random Chess georganiseerd. Bij deze schaakvorm wordt gespeeld met een willekeurig bepaalde beginstelling. Daardoor bestaat er geen openingstheorie, komen stukken vaak op ongebruikelijke velden te staan, en zijn spelers vanaf de eerste zet aangewezen op hun eigen schaakvernuft. Pieter-Jan Demmers won dit toernooi, op een half punt gevolgd door Bas van de Putte en André van der Graaf.

Vrijdag 31 maart wordt de tweede voorronde van het interne Rapidkampioenschap gespeeld. De dag erna spelen beide zaterdagteams een spannende thuiswedstrijd, beide teams bevinden zich in de degradatiezone. Vrijdag 7 april ronde 22 van de Keizercompetitie.


Schaakpuzzel

De vorige schaakpuzzel was: wit: Kc1, Dc7, Td4, Lg1, pi: b2, c3, e5, f4, g3 en h2; zwart: Ke8, Dh3, Tb6, Pa4, pi: a7, b7, c4, d5, e6, f7 en g6. Wit wint na 1. Dc8+ Ke7 2. Txd5. Dit dreigt 3. Dd8 mat en 3. Td7 mat. Na 2… exd5 wint wit de zwarte dame met 3. Dxh3, waarna wit voldoende materieel overwicht heeft om te winnen. Op 2… Df1+ speelt wit 3. Td1, waarna zwart de dame moet geven om mat te voorkomen.

In de nieuwe schaakpuzzel geeft zwart mat in 3 zetten.