Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Oekraïense vluchtelingen krijgen podium in Markiezenhof met expositie ‘The Hero in You’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ongeveer een jaar geleden ontmoetten de Oekraïense kunstenaars Nathalie Kasyanenka, Olaksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili en Valentyna Sheremetieva en de Bergse kunstenaar Annemarieke van Peppen elkaar en startten het impact-art-project ‘The Hero in You’. Na een indrukwekkend 4-daags kunstevenement bij Bruijs Jachtbouw is de foto-expositie ‘The Hero in You’ vanaf donderdag 30 maart te bewonderen in het Markiezenhof.  


Ruim een jaar geleden vestigden de eerste Oekraïense vluchtelingen zich in Bergen op Zoom, waarbij ze tijdelijk werden gehuisvest in het voormalige woonzorgcentrum Avondvrede, het gebouw waar Annemarieke van Peppen haar atelier heeft. Vier kunstenaars uit Oekraïne vonden maakten al snel kennis met de Bergse kunstenaar. Nathalie Kasyanenka is fotograaf en keramist, Olaksandr Pinchuk doet Multia Media Installaties, Vasyl Ramishvili is schrijver/journalist en Valentyna Sheremetieva is fotograaf en productie manager. Tijdens wandelingen op de Zuidwaterlinie voerden ze gesprekken over de vaderlandsliefde van de Oekraïners enerzijds en het zich belangeloos inzetten van de Nederlandse vrijwilligers anderzijds. In de Oekraïense, nationale saluut: ”Glorie aan Oekraïne! Glorie aan de helden!”, vonden zij een kapstok voor het project. Met elkaar, vanuit verschillende perspectieven, gingen ze op zoek te gaan naar heldendom en de held in jou.


Op donderdag 30 maart is de foto-expositie ‘The Hero In You’ officieel geopend in het Markiezenhof. De expositie is tot het einde van het jaar te zien in de Geheime Galerie. “Het betekent ontzettend veel dat de expositie vanaf vandaag tentoongesteld wordt in het Markiezenhof”, vertelt Van Peppen. “We hebben elkaar een jaar geleden ontmoet en ondanks het verdriet, hebben we het beste ervan gemaakt. De expositie geeft een gezicht aan wat er gebeurt is.” In de after movie die Van Peppen aanzet is te zien dat er gelukkig ook veel plezier gemaakt werd tijdens het maken van het project.

Naast de fotoportretten, is er ook een indrukwekkende film te zien in de Geheime Galerie. “De film vertelt het verhaal van de Oekraïnse vluchtelingen. Een hele mooi film met veel emoties. Als je de expositie komt bewonderen, mag je de film eigenlijk niet overslaan”, vertelt de Berge kunstenaar. Wethouder Letty Demmers, die de opening van de tentoonstelling in het Bergse stadspaleis bijwoonde, noemde het een speciaal moment waarbij we de ontroering allemaal voelen met elkaar. Volgens wethouder Demmers zit heldendom in kleine dingen en is het belangrijk om elkaar oprecht in de ogen te kijken. De portretten geven een gezicht aan wat er is gebeurd en hebben een verbindende werking. Eerder waren er al een vlaggenparade en een tijdelijke expositie bij Bruijs Jachtbouw, waarvan een deel van de werken nu te zien is in het Markiezenhof. The Hero in You is een eerbetoon aan de Oekraïense vluchtelingen die zich nu thuis voelen in Bergen op Zoom, en aan de vrijwilligers en kunstenaars die hen hebben geholpen. 

Boek
Tijdens de bijeenkomst werd ook een boek gepresenteerd, waarvan het eerste exemplaar door wethouder Demmers werd ontvangen en door de deelnemende kunstenaars werd gesigneerd. Het boek biedt een kijk in de verhalen van Oekraïnse vluchtelingen en Nederlandse vrijwilligers en sluit aan bij de tentoonstelling. Het boek bedraagt 39,95 euro waarvan de volledige opbrengst gestopt wordt in het project. “We hopen het verhaal op nog meer plekken te kunnen en mogen vertellen. Dat kan alleen met de steun van anderen. We hopen daarom dan ook dat het boek veel verkocht gaat worden zodat we onze weg kunnen vervolgen.” [n]