Opening Odensehuis.
Opening Odensehuis. Foto: Kim Wirtz

Wethouder Joey van Aken opent vernieuwde Odensehuis

BERGEN OP ZOOM - Het Odensehuis in Bergen op Zoom is er voor mensen met geheugenklachten en hun familie, vrienden of mantelzorgers. Ze kunnen hier terecht voor informatie, een praatje of om deel te nemen aan een activiteit. 


De afgelopen maanden is het aantal bezoekers flink toegenomen en is het Odensehuis opnieuw ingericht zodat het nog meer aansluit bij de behoefte. Wethouder Joey van Aken van de gemeente Bergen op Zoom opende op woensdag 29 maart het vernieuwde Odensehuis. Hij gaf samen met de bezoekers de aftrap van het poolbiljart. 


Laagdrempelig contact
“Geheugenproblematiek en eenzaamheid gaan vaak samen. Wij bieden een kop koffie en een luisterend oor, maar ook informatie en leuke activiteiten.” Kim Wirtz is coördinator bij het Odensehuis. “Het succes van het Odensehuis schuilt in het laagdrempelige karakter. Je kunt eenvoudig binnenlopen, alleen of samen met je partner. Je hebt geen indicatie nodig, geen intakegesprek en we registreren niets, behalve enkele contactgegevens. Je komt en gaat wanneer het uitkomt en je mag zijn wie je bent.” “Soms organiseren we activiteiten, zoals bowlen, samen wandelen of een jeu de boules clinic. Komend jaar willen we graag een koor opzetten voor mensen met geheugenklachten en hun mantelzorgers. Samen zingen verbindt. Verder denken we aan inloopspreekuren met de casemanagers dementie, samenwerking met dagbestedingslocaties en de start van een groep voor mantelzorgers, zodat zij ervaringen kunnen delen. Plannen genoeg dus.”

Ontstaan van het Odensehuis
In de stad Odense in Denemarken is het idee ontstaan voor het inloophuis voor deze doelgroep. Vandaar ook de naam. De ervaringen waren zeer positief waardoor hier ook in Nederland interesse voor was. "Het is fijn dat er ook in Bergen op Zoom een plek is waar mensen met geheugenproblemen zich thuis voelen.”
Het Odensehuis is mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen op Zoom en WijZijn Traverse Groep. Je vindt het Odensehuis in wijkcentrum de Korenaere, Korenmarkt 7 in Bergen op Zoom en is iedere maandag- en woensdagochtend geopend van 10.00-12.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.30-15.30 uur. Heb je vragen over het Odensehuis, stuur dan een e-mail naar kim.wirtz@wijzijntraversegroep.nl.[n]