Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Techniek brengt een grote glimlach op mijn gezicht’

HOOGERHEIDE - Onlangs was het Girls’ Day, een dag waarop diverse technische bedrijven, maar ook bedrijven in de IT of bèta-industrie de deuren openen voor meiden in de leeftijd tot 15 jaar. Ook in deze regio deed men mee met Girls’ Day, zoals bij AM&TS (Aircraft Maintenance & Training School) in Hoogerheide. Hier kwam een grote groep meiden uit het tweede leerjaar van ‘t Rijks in Bergen op Zoom en het ZuidWestHoek College in Ossendrecht om kennis te maken met de wereld van techniek.

 

Tijdens de Girls’ Day werden de ongeveer 100 meiden enthousiast ontvangen bij AM&TS in Hoogerheide door onder meer commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) op vliegbasis Woensdrecht, Franka Teunissen. “Het is mooi om te zien dat er zoveel meiden aanwezig zijn. Mijn moeder moest destijds nog naar de huishoudschool. Dat was geen keuze, dat hoorde er gewoon bij, net zoals het hoorde om te stoppen met werken, zodra er kinderen kwamen. Daarom is het ook zo fijn dat je tegenwoordig zelf kunt kiezen wat je wilt kiezen.” En een baan of opleiding in de techniek is daarbij slechts één van de opties, maar volgens de 19-jarige Myla van der Heyden uit Halsteren wel een hele leuke optie. “Ik zit nu in het tweede leerjaar Mechanica bij AM&TS. Ik had toen ik van school af kwam ongeveer een maand de tijd om een vervolgopleiding te kiezen. Ik wilde eerst de horeca in, maar dat was het toch niet. En toen kwam ik een beeld tegen van een meid in de techniek. En ik dacht: dat kan niet, dat is een mannenberoep. Maar mijn vader, die zelf nog aan Fokker-vliegtuigen heeft gewerkt, zei: ‘Myl, techniek is juist een heel geschikt beroep voor vrouwen. Zij hebben meer oog voor detail.’  Zo kwam ik terecht bij een meeloopdag bij AM&TS en ik kwam naar buiten met een grote glimlach op mijn gezicht. Toen wist ik: dit is wat ik wil doen.” 


Geen onderscheid

Volgens Myla merk je geen onderscheid tussen mannen en vrouwen op de leer- en werkvloer. “Ik word gewoon gelijk behandeld als ieder ander. Ik was bang om een buitenbeentje te zijn, maar er wordt geen onderscheid gemaakt.” In het tweede leerjaar is Myla wel de enige dame. “In het eerste leerjaar zitten drie meiden en in het derde leerjaar vier. Er zijn dus nog maar weinig meiden hier, maar techniek is echt heel leuk, voor iedereen. Als ik kijk naar de kennis die ik nu al heb opgebouwd, dan ben ik daar wel trots op. Ook mijn vader is trots. Het gebeurt regelmatig dat we samen aan de keukentafel over allerlei technische zaken praten.” 


Het mooie aan techniek is volgens Myla dat geen dag hetzelfde is. “Elke dag is afwisselend en je hebt zoveel kennis nodig in de vliegtuigtechniek. Voor je zover bent, is het echt wel even pittig om de basis te leren. Maar daarna is het zo mooi. Mijn droom is echt om verder te gaan in de vliegtuigtechniek en dan vooral te werken aan motoren. Motoren kun je doorontwikkelen, een landingsgestel blijft een landingsgestel en een vleugel een vleugel. Maar motoren kunnen we nog zuiniger, sneller, lichter en duurzamer maken. Daar wil ik graag aan bijdragen.” 


Enthousiast

De ongeveer 100 meiden die tijdens Girls' Day naar AM&TS kwamen, konden dan ook vandaag een kijkje nemen op de werkplek van Myla, maar ook op die van Lisa van Fokker Services Groep en die van nog veel meer vrouwen binnen Defensie, de Koninklijke Luchtmacht en KLM. Ze werden ontvangen met een speciaal voor hen uitgerolde rode loper en kregen een uitgebreid programma voorgezet, met diverse workshops en uiteraard heel veel techniek.[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding