Afbeelding
Foto: Luciennefotografie

Koningsdag vrijmarkt in Bergen op Zoom: regels en tips om er een geslaagde dag van te maken

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Met het opheffen van de coronamaatregelen in Nederland kunnen we weer uitkijken naar het vieren van Koningsdag op dinsdag 27 april. Een belangrijk onderdeel van deze feestdag is de traditionele vrijmarkt die plaatsvindt in de binnenstad van Bergen op Zoom.

Vanaf woensdag 26 april om 17.00 uur tot 27 april 17.00 uur is het toegestaan om als inwoner van Bergen op Zoom een kleedje neer te leggen en spullen te verkopen op het reguliere circuit van straten, waaronder de Steenbergsestraat, Moeregrebstraat, Lievevrouwestraat, Potterstraat, Zuidmolenstraat, Bosstraat, Fortuinstraat, Zuivelstraat, Zuivelplein, Wouwsestraat en Sint-Josephstraat.

Hoewel de vrijmarkt een leuke manier is om wat extra geld te verdienen en tegelijkertijd te genieten van de feestelijke sfeer, zijn er wel regels om het evenement leuk en beheersbaar te houden. Zo mag je als particulier deelnemen aan de vrijmarkt met een grondstandplaats, maar commerciële verkopers zijn niet toegestaan en krijgen een bekeuring als zij toch deelnemen. Winkeliers mogen voor hun winkel verkopen, maar mogen geen kramen plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat het evenement veilig verloopt, zijn er ook een aantal praktische regels. Zo is het niet toegestaan om auto’s of aanhangwagens op de vrijmarkt te parkeren en geldt er een parkeerverbod voor de hele vrijmarkt van woensdag 26 april 15.00 uur tot donderdag 27 april 17.00 uur, inclusief invalideparkeervakken. Daarnaast is het verboden om grote meubelen te plaatsen of verkopen en is het niet toegestaan om markeringen met plakband, tape, verf enzovoorts op de straat of het trottoir aan te brengen.

Voor de verkoop van dranken en etenswaren is een vergunning van de gemeente vereist en het is niet toegestaan om open vuur te maken. Verder moeten de toegangs- en nooduitgangen van winkels, horecabedrijven en woningen vrijgehouden worden en mogen de toegangsstraten naar de vrijmarkt en blusvoorzieningen op de vrijmarkt niet geblokkeerd worden.

“Het lijkt misschien veel regels, maar als iedereen zich eraan houdt, kunnen we er samen een mooie vrijmarkt van maken. Zorg er dus voor dat je je standplaats na afloop opruimt en geen afval of onverkochte spullen achterlaat. Geef elkaar de ruimte om spullen uit te stallen en houd de weg altijd vrij voor voertuigen van de hulpdiensten. Samen maken we er een geslaagde Koningsdag van in Bergen op Zoom!”, aldus gemeente Bergen op Zoom.