Iftar in het Markiezenhof
Iftar in het Markiezenhof Foto: Miriam Aidani

Inwoners en organisaties Bergen op Zoom delen maaltijd en cultuur tijdens Ramadan

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 6 april organiseerde Miriam Aidani met haar bedrijf Oumami Food, in samenwerking met WijZijn Bergen op Zoom, een ‘iftar’ in het Markiezenhof. De iftar is de maaltijd na zonsondergang tijdens de Ramadan om het vasten te doorbreken. Tijdens deze avond zaten inwoners, organisaties, burgemeester en wethouder naast elkaar om een maaltijd met elkaar te delen en elkaar beter te leren kennen. “De kracht zit hem in het delen met elkaar en gezien worden,” aldus Miriam.

Jaarlijks zijn er veel moslims in Nederland die zich klaarmaken voor de maand Ramadan. Voor de moslims de belangrijkste tijd van het jaar. Een tijd van veel samenzijn en saamhorigheid, maar ook van het besteden van aandacht aan degenen die het minder goed hebben. Hierdoor kwam Miriam in 2019 op het idee om een iftar te organiseren die toegankelijk was voor bewoners uit Bergen op Zoom. “Deze Ramadan hebben wij een belangrijk doel; niet-moslims meer inzicht geven in waar de Ramadan én de Islam nu echt voor staan,” vertelt Miriam. “Het is essentieel om verschillende lagen van de maatschappij te betrekken bij een avond als deze. Hierbij staan saamhorigheid en acceptatie centraal.”

Samen eten verbindt

Bergen op Zoom kent vele culturen. Op deze avond brachten Oumami Food en WijZijn Bergen op Zoom inwoners uit verschillende lagen en genodigden van diverse organisaties uit onze diverse multiculturele samenleving samen in het Markiezenhof. Meer inzicht geven in elkaars cultuur en bruggen bouwen stond hierbij centraal. “Samen eten speelt hierin de verbindende factor,” zegt Miriam,“ buiten het feit dat eten essentieel is, heeft het ook nog veel voordelen: o.a. verbinding, blijdschap, genot en beleving. Op deze avond is iedereen gelijk en deel je samen een maaltijd. Tegelijkertijd leer je jouw tafelgenoten beter kennen.”

Het ideale moment

Haar passie voor koken is haar met de paplepel ingegoten. Miriam vertelt: “Elke dag stond thuis een warme maaltijd met versgebakken brood voor ons op tafel, wat helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Regelmatig deelden mijn ouders eten met de buren. In de multiculturele wijk waar we zijn opgegroeid was dat de normaalste zaak.” Dit warme gevoel waar ze mee is opgegroeid, wil ze ook meegeven aan andere mensen. “Wat de iftar zo bijzonder maakt is dat je niet alleen eet, maar samen met familie of vrienden. Het ideale moment om mensen samen te brengen dus.”

Miriam Aidani