Jessica links, Sarah rechts op de duofiets
Jessica links, Sarah rechts op de duofiets Foto: Fietsmaatjes Bergen op Zoom

Sarah en Jessica zoeken vrijwilligers voor Fietsmaatjes-project

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Sarah en Jessica hebben een bijzonder initiatief gestart: Fietsmaatjes Bergen op Zoom. Met dit initiatief willen zij mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch de beleving van een fietstocht en buiten zijn bieden. Het doel is om minimaal één persoon met een beperking per week een leuke en sportieve activiteit aan te bieden. In een interview vertellen de initiatiefnemers over hun inspiratie en motivatie om dit initiatief op te starten.

Het starten van een initiatief voor anderen kan voor velen de weg naar persoonlijke vervulling zijn. Zo ook voor Sarah en Jessica, de initiatiefnemers van Fietsmaatjes Bergen op Zoom. Hun doel is om mensen, die om wat voor reden dan ook niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch te laten genieten van het fietsen en buiten zijn. Dit kan bijvoorbeeld eenzame mensen helpen die de deur niet makkelijk meer uitkomen en hierdoor terug onder de mensen komen. De duofiets met elektrische trapondersteuning is hierbij een belangrijk middel.

Het concept van Fietsmaatjes Bergen op Zoom is simpel: gasten en vrijwilligers worden aan elkaar gekoppeld op basis van bepaalde criteria om tot een goede match te komen. Vervolgens kunnen de gasten en vrijwilligers samen verschillende activiteiten ondernemen tijdens het fietsen. Dit kan variëren van een fietstocht naar het ouderlijk huis tot een bezoek aan de stad, waarbij er tussenstops worden gemaakt voor andere activiteiten. Er wordt gewerkt met een planning en de fiets kan worden geleend voor zo lang men maar wenst.

Duofietsen voor meer mensen met een beperking
Om het initiatief van Fietsmaatjes Bergen op Zoom verder te ontwikkelen, zijn de initiatiefnemers op zoek naar bestuursleden en sponsoren om meer duofietsen aan te schaffen. Momenteel hopen Sarah en Jessica in de toekomst met minimaal 2 duofietsen rond te rijden in Bergen op Zoom, zodat zij deze op verschillende plekken kunnen inzetten. De duofietsen zijn namelijk geschikt voor mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen, maar wel graag in de buitenlucht willen zijn en samen willen fietsen met iemand anders.

Het aanschaffen van een duofiets is echter niet goedkoop. Het kost ongeveer 25.000 euro per fiets. Het landelijke orgaan heeft hier al een compleet draaiboek voor opgesteld en de initiatiefnemers zijn bezig met het opzetten van een crowdfunding campagne om geld in te zamelen voor de aanschaf van de duofietsen en het onderhoud ervan.

Vrijwilligers gezocht
Sarah en Jessica zijn op zoek naar vrijwilligers die willen gaan fietsen en zich willen inzetten voor Fietsmaatjes Bergen op Zoom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als vrijwilliger via het mailadres sarahjansen@hotmail.nl.

Daarnaast willen zij graag samenwerken met lokale zorginstellingen en verenigingen om de duofietsen onder de aandacht te brengen bij mensen met een beperking en hen de mogelijkheid te bieden om te genieten van de buitenlucht en samen te fietsen. [n]