Openluchtpodium bij de Pompejustoren
Openluchtpodium bij de Pompejustoren Foto: EMM, Jan Franken

Muzikale ontmoeting Bergen op Zoom en Roosendaal: ‘We Blazen Hoog van de Toren’

Algemeen

HALSTEREN - Op zondagmiddag 16 april ontmoeten drie muziekgezelschappen uit de regio West-Brabant elkaar bij de Pompejustoren gelegen op Fort de Roovere aan de Schansbaan te Halsteren. Onder het motto “We Blazen Hoog van de Toren” zorgen ze een hele middag voor vrolijke muziek op het openluchtpodium van Pompejus.

Een ideale locatie om even te pauzeren tijdens een wandeling of fietstocht in een prachtige omgeving. Initiatiefnemer, de Koninklijk Erkende Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Bergen op Zoom, begint de reeks om 14.00 uur, gevolgd door het Roosendaals Matineeorkest. Het seniorenorkest Youn4ever van het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom (CKB) presenteert zich rond 16.00 uur als laatste. Bij slecht weer wordt een alternatieve locatie voor het concert gezocht. De toegang is geheel gratis.

Drie muziekgezelschappen ieder met een eigen karakter
EMM is met zijn 140 jaar een van de oudste harmonieën uit Bergen op Zoom. In al die jaren heeft de Koninklijk Erkende harmonie een traditie opgebouwd van bijzondere optredens, zoals hun jaarlijkse fietsconcert. In het verleden verzorgde EMM ook regelmatig openluchtconcerten op het Ravelijn. Het aanstaande concert bij Pompejus onder leiding van dirigente Inge Kegel-Verbraak past in deze traditie. Voor dit muzikaal festijn heeft EMM bewust gezocht naar samenwerking met andere muziekgezelschappen uit de regio.

Een van de partners is het Roosendaals Matineeorkest met een veel kortere historie. Dit orkest is opgericht in 2019 als een van de onderdelen van de in 2014  geformeerde Roosendaalse Muziekvereniging. Het Matineeorkest, onder leiding van Marjolein Roovers, richt zich op jonge senioren en jong muzikaal talent die in de avond moeilijk in de gelegenheid zijn deel te nemen aan een repetitie van Muziekvereniging Roosendaal. Dit betekent dat jong en oud verenigd zijn in dit orkest. Het samen musiceren van jong en oud, startende musici en ervaren musici, staat centraal. De programmering wordt zodanig afgestemd dat het voor alle partijen leuk en leerzaam is én blijft én dat het voor alle muzikanten haalbaar is.

Het seniorenorkest Young4ever van het CKB uit Bergen op Zoom heeft weer een ander karakter. Hier spelen vooral 55-plussers iedere donderdagochtend samen onder leiding van CKB docent Jan Spruit (en dirigent) een repertoire dat varieert van sfeermelodieën tot swing en pop. Steeds wordt de lat een beetje hoger gelegd zodat de leden de uitdaging blijven ervaren en hun publiek kunnen verrassen. Veel muzikanten van Young4ever spelen ook bij de verenigingen van Bergen op Zoom. Anderen hebben met plezier hun instrument van zolder gehaald om weer samen te musiceren. Zo wordt het voor iedereen, muzikanten en publiek, extra genieten bij Pompejus.