Belangstelling voor de Scouting
Belangstelling voor de Scouting Foto: VIV 2023

Stichting VIV verbindt vrouwen uit andere landen met de samenleving in Bergen op Zoom

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - ‘We zoeken mensen die kunnen helpen bij activiteiten of projecten’. Deze zin hoorde het bestuur van Stichting VIV de laatste maanden van verschillende organisaties in Bergen op Zoom. ‘Is dat niet iets voor de cursisten van VIV?’, was de volgende vraag.

Stichting VIV – Vrouwen Integratie vandaag – is al 17 jaar actief in Bergen op Zoom. Het is een stichting voor vrouwen door vrouwen en ze helpt vrouwen uit andere landen om zelfstandiger te worden, zelfredzaam te worden en beter te integreren in de Nederlandse maatschappij. Hoe doen ze dat? Door het geven van Nederlandse taalles. Want als je de taal kent, kun je contact maken en kun je meedoen. En als je meedoet, leer je de Nederlandse taal nog beter.

Activiteitenmarkt
Dus is VIV aan de slag gegaan met de vraag van de organisaties. We hebben een activiteitenmarkt georganiseerd op 11 en 13 april. Het doel van deze markt was om de vrouwen die bij VIV Nederlandse les volgen kennis te laten maken met de organisaties in Bergen op Zoom die mensen zoeken. En zo slaan we 2 vliegen in 1 klap: een aanbod van activiteiten en projecten voor onze cursisten, en een mogelijkheid voor de organisaties om mensen te vinden’.


Het VIP (vrijwilligers informatiepunt), het T-huis, Bij Bosshardt, de Scouting en Humanitas hebben zich gepresenteerd tijdens de activiteitenmarkt bij VIV. Ze hebben laten zien wat ze doen en verteld wie ze zoeken. De cursisten van VIV hebben informatie en folders gekregen. En de cursisten hebben de gelegenheid gekregen om vragen te stellen, even een praatje te maken, te informeren of het iets voor hen zou zijn, een telefoonnummer uit te wisselen of een afspraak te maken om eens langs te komen, om te mogen kijken. Zo probeert VIV om de cursisten actief te laten integreren in de Bergse samenleving. Als je de taal niet goed spreekt is het soms erg moeilijk om ergens op af te stappen. Of om te bellen, of een email te sturen. Door de mensen van de organisaties uit te nodigen bij VIV, krijgen de organisaties een gezicht voor de cursisten. En is er hulp voor de cursisten om vragen te stellen, om er samen op af te stappen, om te zeggen: dit lijkt me leuk, en hoe nu verder?


Zowel de cursisten en de vrijwilligers van VIV, als de organisaties zie zich gepresenteerd hebben waren enthousiast over deze activiteitenmarkt. We hopen op goede resultaten, want dit gaan we zeker nog een keer organiseren.

Meer informatie
Wil je meer informatie over Stichting VIV? Kijk op onze website: www.vivboz.nl, stuur een email naar contact@vivboz.nl, bel ons op 0164-247698 of kom langs op Zonneplein 33 en vraag naar de coördinator.

Humanitas in gesprek met cursist
VIP in gesprek met cursist