René in zijn uniform. Langs de deuren op Tholen zal René in burger gaan
René in zijn uniform. Langs de deuren op Tholen zal René in burger gaan Foto: politie

Camera-eigenaar?
Dan zoekt de politie jou

Sinds zo’n twee jaar houdt politiemedewerker Rene Maliepaard zich bezig met het project Camera in Beeld. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk particuliere camera’s en camera's van bedrijven aan te melden bij de politie, zodat zaken mogelijk sneller opgelost kunnen worden. Binnenkort gaat Rene langs de deuren op Tholen om mensen kennis te laten maken met het project. “Benieuwd hoeveel adressen er bereid zijn aan te melden."

Hoewel er steeds meer aandacht in de media komt voor het project waar Rene zich mee bezighoudt, is toch nog niet iedereen bekend met ‘Camera in Beeld’. De politiemedewerker licht dan ook graag toe wat het project inhoudt: “Kort gezegd verzoeken we particulieren om hun camera(‘s) aan te melden bij de politie. We doelen dan op inwoners en bedrijven, maar bijvoorbeeld ook op verenigingen en organisaties”, aldus Rene.

“Wanneer zij hun camera hebben aangemeld bij ons, dan kunnen wij op het moment van bijvoorbeeld een overval of inbraak, snel in ons systeem checken of er camera’s in desbetreffende straat aanwezig zijn. Met een belletje naar de camera-eigenaar, kunnen we dan binnen no-time de beelden opvragen. En hoe eerder we de beelden hebben, hoe eerder we een signalement, looproute of vluchtvoertuig in beeld hebben”, aldus Maliepaard. "Wel vind ik het belangrijk om te zeggen dat de politie nóóit mee kan kijken of kan inloggen. Daar hoeven mensen niet bang voor te zijn."


Rene legt uit dat er op deze manier veel tijdswinst te behalen valt. “Voordat dit project van start ging, moesten we na een overtreding en/of misdrijf eerst ter plaatse gaan om te kijken hoeveel camera’s er in de straat hangen”, vertelt hij. “Als we dan camera’s gespot hadden, moesten we gaan aanbellen bij de bewoners. Vaak waren deze dan ook nog eens niet thuis – dat kost allemaal erg veel tijd.”

Binnenkort gaat Rene langs de deuren op Tholen. “Ik ga rondjes over het eiland rijden om te kijken waar camera’s hangen. Bij deze woningen/bedrijven bel ik vervolgens aan om informatie te geven over het project. De ervaring leert dat na een persoonlijk bezoek, een aanmelding vaak wel volgt.”

Het aanmelden van een camera is behoorlijk simpel. “Via de website van de politie kunnen camera-eigenaren zoeken op ‘camera in beeld’”, legt Rene uit. “Zij kunnen dan via DigiD inloggen en alle stappen doorlopen. Het fijne aan DigiD is dat je alles in eigen beheer hebt. Als je dus een extra camera toevoegt of het zichtveld van de camera verandert, dan kun je dit aanpassen in de online omgeving. Bedrijven kunnen zich aanmelden via hun KvK-nummer." Aan het plaatsen van een camera zijn wel wat regels verbonden. “Zo mag je bijvoorbeeld niet bij je buurman naar binnen filmen”, legt Rene uit. “Ik verwijs iedereen door naar de autoriteit persoonsgegevens. Zij kunnen alles vertellen over wat wel en niet is toegestaan.”

Volgens Rene is er op Tholen nog wel wat winst te behalen. “Als je kijkt naar het aantal aanmeldingen op het eiland ten opzichte van het landelijke gemiddelde, dan valt er nog wel wat te winnen”, geeft Rene toe. “Er zijn nu 10 particulieren en 4 bedrijven op Tholen die zich hebben aangemeld. Dat kan beter!”

Vooral op vrijdagen kunnen Tholenaren Rene aan de deur verwachten. “Ik bel dan in burger aan”, vertelt hij. “Dat doe ik expres, omdat ik niemand wil laten schrikken. Maar ik zal mij natuurlijk wel identificeren.”

Meer informatie over dit project is te vinden op politie.nl/cib[n]