Afbeelding
Foto: Etiënne Homs

Een stukje rijksmuseum in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 22 april opende in Bergen op Zoom de topexpositie 'Hete Vuren, schatten uit het Rijks', met werken uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze laatste tentoonstelling in een reeks van vier reizende tentoonstellingen over de elementen, aarde, water, lucht en vuur, toont 33 parels uit de collectie van het Rijksmuseum en is te zien tot en met 3 september. Het is een unieke kans om kennis te maken met de vurige schilderijen die typerend zijn voor de identiteit van Nederland.


De tentoonstelling is samengesteld uit drie thema's: huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. Op de schilderijen is het huiselijke leven te zien in de 17e, 18e en 19e eeuw in Nederland. Haardvuur, kolenvuur en kaarslicht spelen hierin een hoofdrol. Het tweede thema laat zien dat het vuur onmisbaar was voor het smelten, vormen en bakken van koopwaren. Het derde thema belicht de vernietigende kracht van vuur. Het laatstgenoemde thema krijgt ook een lokale invulling, met aandacht voor de belegering van Bergen op Zoom in 1747 en de ontploffing van kruitmagazijn De Stoelemat in 1831.


De tentoonstelling bevat werken van bekende en minder bekende schilders. Zo zijn er schilderijen van Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook werken van relatief onbekende schilders uit het depot van het Rijksmuseum zijn te bewonderen. Het kunstwerk 'De schilder in zijn atelier' van Anthony Oberman, 'Zondagmorgen' van Hendrik Jacobus Scholten en 'Schevenings binnenhuis' van Willem Alexander Liernur zijn enkele voorbeelden hiervan.


Om de tentoonstelling voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken zijn er verschillende mogelijkheden om van de kunst te genieten. Zo is er bijvoorbeeld een audiotour waarbij senior conservator schilderijen van het Rijksmuseum, Jenny Reynaerts, achtergrondinformatie geeft bij een aantal kunstwerken. Ook is er een speciale kidstour met liedjes, versjes en opdrachten. Daarnaast wordt er rekening gehouden met blinden en slechtzienden, door middel van beeldbeschrijvingen, braille-teksten en een voelschilderij.


Inclusiviteit 
Inclusiviteit is een belangrijk aspect tijdens deze tentoonstelling. Dit wordt onder andere benadrukt door het samenwerken met verschillende hedendaagse kunst- en ontwerpdisciplines. Bij eerdere edities werd er al samengewerkt met designers, landschapsarchitecten, filmers en videokunstenaars. Bij 'Hete Vuren' wordt er samengewerkt met het kunstenaarscollectief Arsis. Zij sluiten aan met een parallel-expositie en er zijn diverse activiteiten voor jong en oud.


Hete Vuren is een must-see tentoonstelling voor liefhebbers van kunst, geschiedenis en cultuur. Het is een prachtige gelegenheid om kennis te maken met een selectie van de mooiste schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum en de geschiedenis van Nederland te ontdekken. Het Museum het Markiezenhof heeft er alles aan gedaan om deze expositie toegankelijk te maken voor een breed publiek, inclusief mensen met een visuele beperking. De expositie is te bezoeken van 23 april tot en met 3 september 2023. [n] Door Sanne Brusselaars