Cecilia van der Sanden en Ursula Wijnen werken met veel plezier bij Het Huisartsenteam Blommerde en Poppelaars in Zundert.
Cecilia van der Sanden en Ursula Wijnen werken met veel plezier bij Het Huisartsenteam Blommerde en Poppelaars in Zundert. Foto: FOTO CORINE ROKS

Op de werkvloer bij Cecilia en Ursula: ‘Na een meeloopdag was ik om, het voelde gelijk vertrouwd’

Door: Corine Roks Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Cecilia en Ursula werken bij Het Huisartsenteam Blommerde en Poppelaars in Zundert. 

Cecilia van der Sanden en Ursula Wijnen werken met veel plezier bij Het Huisartsenteam Blommerde en Poppelaars in Zundert. Cecilia als doktersassistente en Ursula volgt de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor doktersassistente. Deze opleiding duurt anderhalf jaar waarbij ze twee dagen in de praktijk werkt en één dag naar school gaat. Via een speeddate met verschillende huisartsenpraktijken kwam zij aan deze baan. Enthousiast vertellen de dames over hun werk.

Zelfzorgadviezen
Al veertien jaar maakt Cecilia deel uit van het Huisartsenteam Blommerde en Poppelaars. Zij stroomde op haar 19de binnen na haar stage. “Ik deed toen een opleiding tot Doktersassistent en kon na mijn stage blijven. Wat ik zo leuk vind aan deze functie? Vooral het snel moeten schakelen, de omgang met de mensen en de betrokkenheid binnen verschillende gezinnen,” aldus Cecilia. Zij vervolgt: “Een dag van een doktersassistente kan erg uiteenlopen. Wij beantwoorden de telefoon, middels triage bepalen wij de urgentie van de zorgvragen en de daarbij passende vervolgactie. Dat kan zijn een afspraak bij de huisarts, praktijkondersteuner of doktersassistente of zelfzorgadviezen. Daarnaast doen wij medisch technische handelingen op ons eigen spreekuur, zoals uitstrijkjes, oren uitspuiten, injecties geven, wratten aanstippen en het verzorgen van wonden. Ook assisteren wij de huisarts bij spoedgevallen, geven we voorlichting aan patiënten en dragen bij aan de organisatie van de praktijk. Kortom ‘een spin in het web’.”

Cecilia vertelt over de doorgroeimogelijkheden: “Je kunt doorgroeien tot praktijkondersteuner somatiek. Je verleent dan zorg en behandeling bij chronische lichamelijke aandoeningen, zoals longziekten, diabetes en zorg voor ouderen. Ook kun je jezelf specialiseren en bijvoorbeeld een vrouwenspreekuur draaien. Tijdens dit spreekuur begeleid je patiënten bij anticonceptie en de overgang. Als Spreekuur Ondersteunend Huisarts (SOH) behandel je bijvoorbeeld brandwonden, keelontsteking of een bloedneus. Een andere specialisatie is het geven van reisadvies. Je kunt ook doorgroeien tot praktijkmanager.” Dit zijn stuk voor stuk verdiepende opleidingen die onder meer wordt verzorgd door DiesNox. Voor de functie van doktersassistente is het diploma MBO niveau 4 vereist.

BBL-ER
Ursula Wijnen volgt nu de opleiding tot doktersassistent als BBL’er (Beroeps Begeleidende Leerweg). “Vroeger werkte ik in de zorg, hierna vijf jaar als gastouder aan huis, waarmee ik helaas door omstandigheden moest stoppen. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een baan met het stukje zorg, uitdaging en collega’s. Verder ook belangrijk dat ik dit werk tot mijn pensioen kan doen en de wisselende diensten hebben plaatsgemaakt voor een vaste planning. Een oproep tot speeddaten in de krant voor het werven van doktersassistenten, triggerde me. Een initiatief van samenwerkende zorggroepen en huisartsenposten. Ik besloot de sprong te wagen en niet veel later zat ik bij verschillende huisartsenpraktijken aan tafel voor een 7-minutengesprek. Uiteindelijk zaten hier twee matches tussen, waar Het Huisartsenteam Blommerde en Poppelaars er één van was. Na een meeloopdag was ik om, het voelde gelijk vertrouwd.” Het vertrouwen was wederzijds, Ursula past prima in het tienkoppige team. Zij werkt twee dagen in de praktijk, en één dag in de week volgt zij de opleiding Doktersassistent bij Curio in Roosendaal.

Pittig

“Ondanks mijn diploma verzorgende IG is de Opleiding Doktersassistent behoorlijk pittig. Naast de medische vakken, zoals geneesmiddelenkennis, pathologie, anatomie, triage en medisch technisch handelen, komen ook vakken aan bod als Nederlands, Engels en rekenen.” Ursula over het werk: “Het medische heeft me altijd aangetrokken. In dit werk ervaar ik meer rust. Daarbij werk ik binnen een fijn team dat me goed begeleidt en me steunt waar nodig”. Cecilia van der Sanden en Kitty Bastiaansen zijn haar begeleiders. Cecilia vult aan: “En wij leren ook weer van de mensen in opleiding. Die kijken met een frisse blik naar het werk.”

Naam: Ursula Wijnen

Woonplaats: Rucphen

Leeftijd: 49 jaar

Opleiding: Verzorgende I.G., momenteel volgt zij als BBL’er de opleiding Doktersassistent bij Curio in Roosendaal

Hobby’s: Tennis, hardlopen, wandelen, creatief bezig zijn en lezen

Naam: Cecilia van der Sanden

Woonplaats: Etten-Leur

Leeftijd: 33 jaar

Opleiding: Doktersassistent, Kellebeek College Etten-Leur (nu Curio)

Hobby’s: Wandelen met haar Jack Russel Juul en hardlopen

Cecilia van der Sanden en Ursula Wijnen