Vroegsignalering in de sport.
Vroegsignalering in de sport. Foto: stockfoto

Een trainer is een vrijwilliger en geen hulpverlener

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op 9 mei organiseert Stichting Sport als Middel een thema avond ‘Vroegsignalering in de sport’ voor alle sportaanbieders in de gemeente Bergen op Zoom.” Deze avond nemen we jullie mee in hoe je met (vermoedens van) signalen om gaat en hoe je als vereniging/sportaanbieder er aan kunt bijdragen dat de jeugd de juiste hulp krijgt én de trainers worden ontzorgd en zich met een gerust hart op hun kerntaak kunnen richten.”

In de huidige economische omstandigheden raken steeds meer mensen financieel in de knel. Wat leidt tot spanningen en misstanden in de gezinssituatie. Het nieuws staat bol van de berichten zoals ‘De jeugdzorg faalt’, ‘Flinke stijging armoede’, Politie registreerde meer seksuele misdrijven’ etc. In de sport krijgen trainers te maken met signalen van jeugd waarvan zij ‘aanvoelen’ of concrete aanwijzingen hebben dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld armoede, verwaarlozing, mishandeling, etc. Waar het om draait is: Hoe ontzorg je de trainers en help je deze jeugd.

Coördinator Signalering
Een trainer gaf aan; “Ik heb wel vermoedens gehad dat er wat aan de hand was met bepaalde kinderen in mijn team. Maar op dat moment kon ik bij niemand terecht, ik wist echt niet wat ik moest doen. Nu hebben we een Coördinator Signalering binnen de club die op het veld aanwezig is en waar ik terecht kan met (vermoedens van) signalen. Het fijne is dat, als er actie moet worden ondernomen, de Coördinator Signalering het van mij overneemt. Het is geruststellend om te weten dat een kind de juiste hulp krijgt, want dan kan ik me met een gerust hart richten op het geven van training. Ik heb er niet zo bij stil gestaan, dat ik op deze manier het verschil kan maken voor kwetsbare jeugd, alleen maar door (vermoedens van) signalen bespreekbaar te maken. Het voelt gewoon goed, ook dat de club dit geregeld heeft.”

Voor alle sportverenigingen en particuliere sportaanbieders in de gemeente Bergen op Zoom organiseren vv De Markiezaten, De FitFabriek en Stichting Sport als Middel op dinsdag 9 mei om 19.00 uur deze thema avond. Inschrijving is gratis.

Kom ook en hoor hoe jij (jouw club) het verschil maakt voor de kwetsbare jeugd. Aanmelden kan tot en met 6 mei en via Gert de Jonge van Stichting Sport als Middel via info@sportalsmiddel.nl.