Bevrijdingsdag 2020, foto ter illustratie
Bevrijdingsdag 2020, foto ter illustratie Foto: DICK.VERMAAS- FOTOGRAFIE

Canadese bevrijders bezoeken Bergen op Zoom tijdens Dodenherdenking

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De komende periode staat weer in het teken van herdenken en gedenken. Op 4 en 5 mei vinden in Nederland verschillende herdenkingsactiviteiten plaats om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die hierbij gevallen zijn. 

Op zondag 30 april bezocht een groep van ongeveer 25 Canadezen het Canadese Ereveld in Bergen op Zoom. Burgemeester Frank Petter verwelkomde de groep op het ereveld. De groep, waaronder Tweede Wereldoorlog veteraan Jim Parks, bracht een bezoek aan Bergen op Zoom tijdens het doorreizen naar Noord-Nederland. 

4 mei

Voorafgaand aan de Dodenherdenking vindt in de Sint-Gertrudiskerk om 19.00 uur een herdenkingsviering plaats. De voorgangers zijn pastoor Paul Verbeek en dominee Ellen van Sluijs. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door Het Samenzangkoor met dirigent Antoine Selsig en organist Hans Dogge. Na afloop van de dienst gaan de deelnemers aan de viering in een stoet naar het Thaliaplein, onder begeleiding van trommelaars van Odiles Rapid.

Om 19.58 uur start het herdenkingsprogramma met een kort welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal, de heer Lex Lensink en het signaal Taptoe. Om 20.00 uur respecteren we twee minuten stilte, vervolgd door kransleggingen door organisaties en stichtingen en overige belangstellenden. Na de kransleggingen volgt een voordracht door een jongere en een Canadees. Aansluitend houdt burgemeester Petter een toespraak. De herdenking wordt muzikaal ondersteund door Harmonie Kolpingszonen en door de Canadese Black Watch pipes and drums. Dit Canadees gezelschap is o.a. voor deze gelegenheid in Nederland.

5 mei

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien vrij van onderdrukking en rechteloosheid leven. Kijk voor het 5 mei-programma van de gemeente Bergen op Zoom op de websites van de Oranjeverenigingen. 

Vlaggen op 4 en 5 mei

Op 4 mei vlaggen we van 18.00 tot 20.00 uur met de Nederlandse vlag halfstok en op 5 mei wordt u gevraagd de hele dag te vlaggen om de herwonnen vrijheid te benadrukken.