Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Jaarrekening sluit positief: ‘Stap voor stap brengen we de gemeentelijke financiën op orde’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Jaarrekening over het jaar 2022 sluit in Bergen op Zoom met een positief resultaat van meer dan 25 miljoen euro. Na een aantal mindere jaren lijkt Bergen op Zoom financieel de weg omhoog weer gevonden te hebben.

Voor wie de cijfers nader beschouwt, zal duidelijk worden dat dit ook zo is. Maar tegelijkertijd staat het buiten kijf dat voorzichtigheid op het gebied van financiën geboden blijft. Het lijkt een terugkerend mantra, maar het is eigenlijk niet meer dan het realistisch besef dat een groot deel van de 25 miljoen euro incidenteel geld is. Men kan er dus niet zonder meer vanuit gaan dat dit geld voor langere tijd de gemeentelijke schatkist gunstig zal beïnvloeden. Bovendien worden alle gemeenten in Nederland geconfronteerd met grote onzekerheden. Het college stelt de gemeenteraad voor om 8,5 miljoen in de algemene reserve te storten. Een ander deel, ongeveer 7 miljoen euro, wil het college graag overhevelen naar 2023. Het gaat hier om eenmalige budgetten die in 2022 niet volledig zijn uitgegeven. Daarnaast wil het college 9,3 miljoen storten in de voorziening ‘groot onderhoud wegen’. In 2023 en 2024 kan daarmee hard worden gewerkt aan het up-to-date maken van het Bergse wegenstelsel.

In de raadsvergadering van december 2022 werd nog uitgegaan van een positief saldo van ongeveer 15 miljoen om het jaar af te sluiten. Nu er inmiddels volledig inzicht is in alle cijfers, blijkt het eindresultaat nog ruim 10 miljoen hoger te liggen. Een groot deel van dat bedrag is terug te voeren op een hogere algemene uitkering die pas duidelijk is geworden in de decembercirculaire, de rijksgelden die uiteindelijk zijn ontvangen voor de opvang van Oekraïners en ontvangen gelden voor de tegemoetkoming voor kosten die te maken hebben met energie.

Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat het positieve resultaat van de Jaarrekening ook een gunstige invloed heeft op een aantal kengetallen waarnaar wordt gekeken in jaarrekeningen. Zo is bijvoorbeeld de netto schuld in 2022 afgenomen van 227,7 miljoen naar 196,3 miljoen. Ook is de solvabiliteit, het kengetal dat inzicht geeft in de mate waarin de gemeente in staat is aan haar financiële verplichtingen te voldoen, gestegen naar 17 procent (in 2020 was dat nog maar 8,4%). Deze mooie resultaten zijn zeker ook terug te voeren op het (financiële) beleid dat de afgelopen jaren op basis van het Focusakkoord is ingezet. Met het vigerende bestuursakkoord ‘Samen Bergen Verzetten’ wil het huidige college in 2022 verder bouwen op dit succes en zich blijven inzetten voor een gezonde financiële situatie van de gemeente.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de positieve resultaten van de jaarrekening niet alleen gunstig zijn voor de financiële kengetallen, maar ook voor de gemeenschap als geheel. Een gezonde financiële situatie biedt namelijk meer mogelijkheden om te investeren in maatschappelijke doelen, zoals het verbeteren van de infrastructuur, het ondersteunen van het lokale bedrijfsleven en het bevorderen van duurzaamheid en leefbaarheid.

Daarom zal het college zich in 2022 blijven inzetten voor een evenwichtig financieel beleid, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de korte termijn, maar ook naar de lange termijn. Het is belangrijk om voldoende middelen te hebben om te kunnen investeren in de toekomst van de gemeente en om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Zo kan de gemeente blijven werken aan een gezonde en leefbare omgeving voor haar inwoners. [n]