Woensdag 3 mei

KlimaatGesprekken

11:30 | 

Op 3 mei start Marjoleine Bakker de allereerste KlimaatGesprekken workshopreeks van Bergen op Zoom en ze zoekt nog laatste deelnemers! De workshops zijn op woensdag van 19.30-21.30 uur op 3, 17, 31 mei, 14, 28 juni en 12 juli. Inschrijven kan via https://www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden/

 

Ruilavond

19:00 | De Korenaere

De maandelijkse ruilavond van postzegelvereniging Delta Oost is verplaatst naar woensdag 3 mei in verband met dodenherdenking. De zaal van wijkcentrum De Korenaere te Bergen op Zoom is open van 19.00 tot 21.30 uur. De maandelijkse verloting wordt gehouden en de snuffeltafel kan gebruikt worden voor aanbiedingen.

 

Gratis bridgen

19:15 | Residentie Meilust

Bridgevereniging Bergen Troef heeft de wintercompetitie afgesloten. Clubkampioenen zijn geworden Tineke Crusio en Piet van Elzakker. De slemkampioenen waren Therese en René Punt. De zomercompetitie is begonnen waarin iedereen, lid of geen lid, gratis mee mag doen. Het is voldoende om op de woensdag vóór 19.15 uur aan te melden in Residentie Meilust te Bergen op Zoom. Onze wedstrijdleider geeft vanaf september weer bridgecursussen voor beginners. Info: www.bridgeschoolcrusio.nl

 

Zaterdag 6 mei

Excursie 'Vogelgeluiden in het riet'

8:00 | Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

Als de winter voorbij is, keren de rietvogels terug naar de voormalige schorren van het Markiezaatsmeer. Maar welke vogels horen we eigenlijk? De IVN-gids kent de geluiden en weet welke vogel wat zingt. Zaterdag 6 mei, start om 8.00 uur, op de parkeerplaats van bezoekerscentrum de Kraaijenberg, Fianestraat 21, Bergen op Zoom. We zijn ca. 9.30-10.00 uur terug bij het beginpunt. Deelname is gratis. Tip: stevige wandelschoenen/laarzen en een verrekijker.

 

Archeologietour Verborgen Vesting

10:45 | Verborgen Vesting

Tijdens de unieke Archeologietour vertelt de archeologievrijwilliger van Stichting In den Scherminckel over de opgravingen en het tot stand komen van de Verborgen Vesting, maar ook over andere – al dan niet opgegraven - vestingwerken in Bergen op Zoom. Zaterdag 6 mei om 10.45 uur. Aanmelden via scherminckel@home.nl. Informatie: scherminckel@home.nl - www.scherminckel.nl


Open Kerk

11:00 | Martinuskerk

Open Kerk, 6 mei, St. Martinuskerk, Halsteren. Op deze zaterdag is er weer een stekjes- en plantjesmarkt! Iedereen kan vanaf 10.00 uur plantjes, stekjes en/ of zaailingen komen brengen. Tussen 11.00 en 14.00 uur is iedereen welkom om ze te komen kopen! De opbrengst is voor het onderhoud van onze kerken, zoals elke Open Kerk. Ook kunt u onze kerk bekijken, of een gesprekje hebben, met medebezoekers of onze vrijwilligers. Vandaag is de boekenkast weer gevuld met boeken: de opbrengst hiervan is voor het project voor Moldavië. St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20, Halsteren.

 

Stichting Veteranen Ontmoetingscentrum Bergen op Zoom

14:00 | Het Zwijnshoofd

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een Brits “RAF Squadron 617", genaamd 'de Dambusters' de dammen van Duitse stuwmeren bombardeerde met Lancaster bommenwerpers en zgn. “stuiterbommen". Begin mei 2023 is de Britse “Group 617" in Nederland. De groep bestaat uit veteranen die het verhaal omtrent de Dambusters levend willen houden. Tevens zamelen zij geld in en ondersteunen zij zelf andere Britse veteranen. De lezing zal doorgaan bij een minimum van 35 deelnemers (de zaalcapaciteit is max. 200 personen, wie het eerst komt....). Inschrijven is verplicht via info@veteranenboz.nl. Locatie: grote zaal van Het Zwijnshoofd, Moergrebstraat in Bergen op Zoom op zaterdag 6 mei, aanvang 14:00 uur. De voertaal is Engels, maar er zit voldoende vertaalcapaciteit in de zaal. Info: Hans van Leest, tel. 06-41914892, jpavanleest@gmail.com

 

Zondag 7 mei

Plantenmarkt op De Hertgang én rondleiding

11:00 | Landgoed De Hertgang

Zondag 7 mei is er van 11.00 tot 16.00 uur een gezellige Plantenmarkt op Landgoed De Hertgang in Halsteren. Kwekers en tuiniers bieden vaste planten en struikjes aan, waaronder bijzondere soorten. De toegangprijs tot Landgoed De Hertgang en de Plantenmarkt is inclusief een rondleiding met gids door de tuinen en het arboretum om 14.00 uur. Landgoed De Hertgang, Klaverblokken 18 in Halsteren. www.dehertgang.nl.

 

Het Filosofisch Gesprek

14:00 | 

Zondag 7 mei komen we weer bijeen voor een goed gesprek over een levensvraagstuk. Geen felle discussies, maar gezamenlijk zoeken naar het antwoord op een samen gekozen levens- vraag. Meer informatie vind je op filocafé.nl. Onze activiteit is laagdrempelig: iedereen is welkom; je brengt je eigen kennis en ervaring mee. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je eerste bezoek is gratis. Aanvang 14.00-16.30 uur. We hebben een fijne ruimte gehuurd in het gebouw Engelsestraat 30 in Bergen op Zoom.

 

Meimaand, Mariamaand

9:30 | Quirinuskerk

Op zondag 7 mei, 14 mei, 21 mei en 28 mei zal de H.Quirinuskerk na de eucharistieviering van 9.30 uur geopend blijven tot 11.00 uur. Om te bidden bij Maria, een kaarsje te branden of een bloemetje te brengen.

 

Ontdek natte natuurparel het Halsters Laag

10:00 | Parkeerplaats Staatsbosbeheer

Op zondag 7 mei verzorgt IVN Groene Zoom een excursie in het Halsters Laag, tussen Fort de Roovere en Steenbergen. Ga samen met de natuurgids op zoek naar waardevolle vochtige vegetaties en de boeiende geschiedenis van dit gebied. De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, voorbij Laageinde 26, Lepelstraat. Rond 12.30 uur zijn we terug op de parkeerplaats. Deelname is gratis. Tip: laarzen of waterdichte schoenen en verrekijker.


Meezingmiddag smartlappenkoor Bittere Tranen

15:00 | Café de Mortier

Het Eerste Bergse Smartlappen Koor (EBSK) Bittere Tranen organiseert een gezellige meezingmiddag in Café de Mortier, Dubbelstraat 66 te Bergen op Zoom. De happening is op zondag 7 mei van 15:00 tot 18:00 uur en de optredens worden mede verzorgd door het gastkoor, popkoor Rise & Shine. Toegang gratis. In 2024 bestaat EBSK Bittere Tranen 25 jaar en we hopen dit tevens met de Bergse bewoners te kunnen vieren. We houden u op de hoogte. Mocht u interesse hebben in een optreden van het EBSK Bittere Tranen, kijk dan op onze site www.bitteretranen.nl voor meer informatie en boekingen.

 

Maandag 8 mei

Bijeenkomst Postzegelvereniging Onderling Contact

19:30 | Wijkcentrum 't Fort

Op maandag 8 mei wordt weer een bijeenkomst van postzegelvereniging Onderling Contact gehouden in Wijkcentrum 't Fort, Bernadettestraat 4 te Bergen op Zoom. Aanvang 19.30-22.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Door de vele aanwezige insteekboeken heeft u altijd een goede mogelijkheid om uw collectie aan te vullen. Daarnaast kunt u aan de koopjestafel ongetwijfeld nog wat vinden en de veiling biedt ten slotte ook nog een mogelijkheid om uw collectie aan te vullen. Toegang gratis.

 

Dinsdag 9 mei

Lezingen over 'Vreemdelingen in de Oudheid'

20:00 | Bibliotheek West-Brabant

Vanaf dinsdagavond 9 mei zal classicus Ward Warmoeskerken in de bibliotheek van Bergen op Zoom zes lezingen houden over 'Vreemdelingen in de Oudheid'. De lezingenreeks begint met een lezing waarin juist die opvattingen centraal staan: hoe keken Grieken en Romeinen naar vreemdelingen? In hoeverre was er sprake van integratie of discriminatie? Kampte de klassieke wereld met dezelfde problemen als wij of lagen de kaarten destijds anders? De lezingen worden gehouden in de bibliotheek van Bergen op Zoom op zes dinsdagen van 20.00 tot 22.00 uur. De reeks kan als geheel gevolgd worden, maar het is ook goed mogelijk losse lezingen te bezoeken. Aanmelden en meer informatie via wardwarmoeskerken.nl.

 

Woensdag 10 mei

'Het leven van uilen'

14:00 | Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

Uilen zijn prachtige roofvogels die geruisloos door de lucht vliegen. Maar wat weten we eigenlijk nog meer over uilen? De woensdagmiddagactiviteit voor volwassenen gaat over het leven van uilen. Deze activiteit is ontwikkeld i.s.m. Uilenwerkgroep Bergen op Zoom. Aanmelden op www.brabantslandschap.nl/activiteiten. Verzamelen op 10 mei om 14.00 uur bij bezoekerscentrum "De Kraaijenberg", Fianestraat te Bergen op Zoom. Duur ongeveer 2 uur. www.brabantslandschap.nl - www.facebook.com/DeKraaijenberg