Molenaar Ab de Laater
Molenaar Ab de Laater Foto: Sanne Brusselaars

Bezoek de Nationale Molendag: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ze winnen land, malen koren en vangen wind: Molens. Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is het weer Nationale Molendag. In Nederland zijn ruim 1.200 molens te bewonderen. En ook binnen gemeente Bergen op Zoom zijn de molens dit weekend te bezoeken.

Aan de Oude Huijbergsebaan in Bergen op Zoom staat molen De Twee Vrienden, één van de molens die tijdens de Nationale Molendagen haar deuren opent voor het publiek. Deze molen draait al ruim 40 jaar op vrijwillige molenaars, waaronder Ab de Laater. “Samen met Jaap Schot houden we molen De Twee Vrienden draaiende”, vertelt Ab de Laater, die zich al 23 jaar als vrijwillig molenaar inzet. “Het is een prachtig vak. Molens zijn onderdeel van ons culturele erfgoed en sinds vorig jaar is het vakmanschap van molenaar ook officieel erkend.” Naast zijn werk als molenaar geeft Ab leiding aan twee basisscholen in Hoogerheide. “Eigenlijk staat het allebei in het teken van onderwijs. Bij de molen geven we veel rondleidingen aan klassen van scholen, waaronder ook mijn eigen scholen. Iets in de praktijk leren is toch heel anders dan uit een boek!” 

Met de Nationale Molendagen hoopt Ab een stukje kennis bij te brengen over de molen. “We hebben te maken met een combinatie van het weer, de techniek en duurzaamheid. Tijdens de Molendagen vertellen we hier van alles over en laten we zien hoe een molen werkt. Deze molen was het eerste gemeentelijke pand dat draaide op zonne-energie. De wind laat de wieken draaien en de overige energie die we nodig hebben voor het draaien en malen is energie die we zelf opwekken. De molen is hartstikke duurzaam en ook de producten die we verkopen zijn dat. Het sluit helemaal aan op de interesse in duurzaamheid die de laatste jaren sterk is ontwikkeld. Als je hier je graan koopt, kan je er een eerlijke boterham van bakken!”

Molen De Twee Vrienden is op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. “Het is een ideale gelegenheid om een rondje langs alle molens in Bergen op Zoom te doen. Op de fiets langs de Bergse getijdenmolen en de Halsterse Sint Antoniusmolen.”