Kirsten met haar vader Rob in het verpleeghuis
Kirsten met haar vader Rob in het verpleeghuis Foto: Kirsten

Kirsten (24) uit Halsteren strijdt voor een MS-vrije generatie: ‘Ik voel me machteloos’

Algemeen

HALSTEREN - Kirsten, een 24-jarige inwoner van Halsteren, heeft van jongs af aan te maken gehad met de verwoestende gevolgen van multiple sclerose (MS). Haar vader, Rob, werd op 34-jarige leeftijd gediagnosticeerd met MS en is door de progressie van de ziekte invalide geworden. Sinds 2021 woont Rob in een verpleeghuis omdat het thuis niet langer mogelijk was om voor hem te zorgen. 

Kirsten uit Halsteren is één van de vele mensen die dagelijks geconfronteerd wordt met de impact van multiple sclerose (MS) op het dagelijks leven van haar familie. Haar vader lijdt aan de ziekte en Kirsten voelt zich vaak machteloos door de pijn en achteruitgang van haar vader. Deze ziekte heeft niet alleen fysieke, maar ook emotionele gevolgen voor de patiënt en zijn of haar naasten. Het is daarom van groot belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar deze ziekte, zodat de kwaliteit van leven van patiënten kan worden verbeterd en er in de toekomst wellicht zelfs een genezing mogelijk is. 

Onmacht 
Sinds de puberteit is het leven van Kirsten totaal veranderd. Niet alleen haar vader heeft MS, ook haar nichtje en de moeder van haar beste vriendin ziet ze wekelijks vechten tegen deze ziekte. Kirsten maakt zich constant zorgen: “Ik voel me machteloos. Dat er nog altijd geen medicijn tegen deze ziekte is, maakt me verdrietig. Ik ben gaan beseffen dat het niet voor iedereen is neergelegd om normaal te kunnen lopen, praten en zien. Als je MS hebt, word je gedwongen de vrijheid van je leven op te geven.”

Het is voor Kirsten moeilijk om haar vader pijn te zien leiden en in de jaren achteruit te zien gaan. Elke dag is zij bezorgd over hoe het met haar vader gaat. Deze dagelijkse bezorgdheid en vele ziekenhuis bezoekjes maken een grote indruk op haar.

MS vrije generatie
Kirsten heeft een droom: een wereld waarin Multiple Sclerose (MS) niet meer voorkomt. Helaas is het vinden van een oplossing niet eenvoudig. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de ziekte, is het voorkomen van MS momenteel niet mogelijk. Maar als onderzoekers de oorzaak van MS weten te achterhalen, kan er een preventieve behandeling worden ontwikkeld. Ook als er een geneesmiddel wordt gevonden, zou dit kunnen betekenen dat mensen met MS kunnen genezen. Op deze manier kan wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan Kirstens droom.


In Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar stamceltransplantatie voor MS. Hoewel het de ziekte kan stoppen, kan blijvende schade niet worden hersteld. Slechts ongeveer 20 mensen per jaar komen ervoor in aanmerking en er is nog geen grootschalig onderzoek naar het effect en de veiligheid gedaan. Veel mensen zijn naar het buitenland gereisd voor deze behandeling vanwege de hoge kosten van ongeveer 35.000 tot 40.000 euro.

Kirsten wil zich graag inzetten voor onderzoek naar MS. Ze is van plan om samen met haar team 10.000 euro op te halen door deel te nemen aan de jubileumeditie van MS Motion. Op 10 september gaat ze 10 km wandelen en hoopt ze op de steun van anderen om haar doel te bereiken: een MS-vrije generatie. “Eindelijk heb ik het gevoel dat ik iets kan doen. Elke donatie is van harte welkom.” Doneren kan via https://www.msmotion.nl/teams/a-c-r-kicking-ms-it-s-ass/donate. [n]