Afbeelding
Foto: Stichting Herdenkingspaal Hollandse Kroon

Een bijzondere ontmoeting met de Canadese Jim en Patty

BERGEN OP ZOOM - Een kleine week geleden brachten de Canadese Jim en Patty Nichol, een bezoek aan de militaire erevelden in Bergen op Zoom. Patty Nichol-Alexander is een nabestaande van Edward Sudbury Alexander. Hij was squadron leader, navigator van de Lancaster bommenwerper ND 357 die op 14 januari 1944 werd neergeschoten in Kolhorn.


Deze bommenwerper had een zeer ervaren crew aan boord. Vijf bemanningsleden hadden één of meerdere onderscheidingen en zes hadden meer dan dertig missies volbracht. Mansfield en Alexander zelfs meer dan vijftig missies.

De gehele bemanning kwam om het leven en ligt op de Commonwealth War Graves Cemetery nabij Bergen op Zoom. Vijf ervan zijn samen in één graf begraven, Plot 29, rij B, coll graf 2.

Op dinsdagavond 25 april 2023 vond de onthulling van de herdenkingspaal ter nagedachtenis aan de bemanning van de Avro Lancaster Mk III ND357 GT-G van 156 “Pathfinder” Squadron plaats in Kolhorn.

Een paar dagen later brachten Patty en Jim een bezoek aan het graf van Edward Sudbury Alexander. Een van de vrijwilligers van het project Faces To Graves Bergen op Zoom was erbij. 

Het persoonlijke levensverhaal was binnen het project al bekend maar kan nu uitgebreid worden met nieuwe informatie. Patty en Jim hebben ook toegezegd meerder foto’s van Edward toe te sturen. 

Het was een bijzondere, mooie maar ook emotionele ontmoeting.


Informatie

Wilt u meer weten over ‘Crash informatie ND357 Kolhorn’ kijk op:

https://shhk.nl/crashinfo_nd357_nl.html (Crashinfo_ND357_NL | shhk.nl) of op www.facestogravesbergenopzoom.nl[n]

Afbeelding
Afbeelding