Afbeelding
Foto: Weervisserij

Ontdek de weervisserij en spot zeehonden tijdens een unieke boottocht

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Nieuwe Sociëteit organiseert op vrijdag 9 juni een bijzondere excursie naar de weervisserij, een ambacht dat dreigt uit te sterven. Stap aan boord van de speciaal gehuurde boot ‘Zwerver 3’ en ontdek de laatste familie die op traditionele wijze vist. Geniet van uitleg over de weervisserij, bewonder fuiken en maak bij goed weer een tocht om zeehondjes te spotten.

Op vrijdag 9 juni organiseert De Nieuwe Sociëteit een bijzondere excursie naar de weervisserij. Dit ambacht dreigt helaas uit te sterven, waardoor dit misschien wel het laatste jaar is waarin deze boottochten worden gehouden. Slechts één familiebedrijf, Cor van Dort en zijn schoonzoon Henk van Schilt, beoefent nog deze traditionele vorm van vissen.

Open voor niet-leden
Voor het eerst biedt De Nieuwe Sociëteit ook niet-leden de mogelijkheid om deel te nemen aan deze excursie op de speciaal gehuurde boot genaamd ‘Zwerver 3’. Omstreeks 11 uur vertrekken we vanuit de buitenhaven van de Bergse Diepsluis, gelegen aan de Oesterdam. We varen eerst naar de plaats waar de ‘weren’, oftewel fuiken, te zien zijn waarmee ansjovis wordt gevangen. Onderweg krijg je uitleg over de weervisserij en de historie van Reymerswael. Als het weer het toelaat, maken we een extra tocht om zeehondjes te bewonderen.

Inclusief koffie en lunch De boottocht is inclusief koffie bij aankomst en een lunch met koffie/thee en broodjes. Aan boord zijn diverse drankjes en hapjes verkrijgbaar. De kosten bedragen 55 euro per persoon. Je kunt je aanmelden voor deze excursie door een e-mail te sturen naar oscarth@tiscali.nl. Meer informatie is te vinden op de website www.denieuwesocieteit.nl. Na betaling van de bijdrage is je aanmelding definitief.