Afbeelding

In liefdevolle herinnering aan Bart Frèrejean

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op maandag 15 mei 2023, op zijn 33e verjaardag, is na een intensief ziekbed Bart Frèrejean overleden. Bart was een verengingsman puur sang, hij was lid van verschillende lokale orkesten en verenigingen. De verenigingen waartoe Bart behoorde willen Bart op passende wijze eren en herdenken: “Graag willen wij via dit bericht Bart eren, herdenken en vooral bedanken voor zijn royale inzet op alle vlakken.”

Bergse Stadsreuzen
Bart komt in 2017 bij de vereniging Bergse Stadsreuzen. Eerst alleen als drager van reus Jan metten Lippen, later ook als muzikant in het Reuzenorkest. Bart is daarmee een unieke combinatie, dragen of muziek maken is al een uitputtingsslag, laat staan het vervullen van beide rollen. Bart, onze alleskunner, doet dat gewoon. Als drager zwiert hij met groot elan met de reus op zijn schouders door de straten in de reuzenstoeten in Nederland, België en Frankrijk om daarna vrolijk verder te spelen op zijn trompet. Met zijn bravoure en charme is hij een zeer gewaardeerd lid. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, zijn positieve energie onuitputbaar.

In de aanloop naar de Internationale Reuzenstoet van juni 2022 in Bergen op Zoom levert hij zijn bijdrage in de commissie samenstelling stoet en de commissie muziek. Hij zet zijn netwerk in en gaat op zoek naar unieke reuzen die in het plaatje van de stoet passen. Ook zit hij in de organisatie van de laatste familiedag in november jl. Niet veel later horen we nare berichten over de gezondheid van Bart en kort daarna het bericht dat het niet meer goedkomt. We zijn allemaal verbijsterd, waarom hij? 

Bart, je zal ontzettend gemist worden. Wij blijven jou herinneren, jij zal doorleven in onze gedachten. Onze blonde reus is veel te jong omgevallen. 

MTHS
Bart Frèrejean, lid vanaf 2010, vaandeldrager, edelman, soldaat, veldheer. Met zijn markante kop kon hij elke rol binnen Merck toch hoe Sterck spelen. Toch kon hij niet goed uit de voeten met de rol van de slechterik. Bart kon kracht uitstralen, maar hij was vooral een verbinder, sympathiek, bescheiden.

Binnen de vereniging had Bart, belangstellend als hij was, met iedereen contact. Hij sjouwde mee om de materialen op de plek van bestemming te krijgen, maakte hier en daar een praatje, duwde de kar weer terug waar die hoorde en dronk graag een potje bier mee na afloop van een optreden. Het bijzondere is dat Barts vriendin Marieke en ook zijn beide ouders lid zijn van de club. Een groep die, als we eropuit gaan, voelt als één grote familie.

Een periode heeft Bart figuurlijk de kar getrokken toen hij voorzitter was van onze club. Jong als hij was, kwam hij steeds beter in die rol te zitten. Maar jonge ambitieuze mensen hebben een druk leven met een volle agenda, daarom moest hij die taak na vijf jaar neerleggen. Zó kort geleden nog, in oktober vorig jaar, stonden we met z’n allen op de volle Markt in Grolle. Iedereen zong uit volle borst mee met de muziekgroep aldaar. Dit was helemaal Bart z’n ding, hij genoot met volle teugen, en wij met hem. Wat een geweldig weekend hebben we daar met elkaar beleefd!

Onze vriendelijke, onvermoeibare, gezellige, bourgondische Bart! Een mens om van te houden! Wat gaan we je missen!

Wachtpost 13
Bart, lid vanaf 2018. Als voorzitter van Wachtpost 13 XXL, een gelegenheidsharmonie uit de regio van West-Brabant, spreekt zijn tomeloze en muzikale inzet boekdelen.
Een ding hebben we nooit voor elkaar gekregen bij hem… het kortwieken van zijn lange blonde opvallende krullen. Die pasten niet in het plaatje van de tijdgeest van de jaren 40 en 50. Maar dat ging Bart te ver, zijn lange haar bleef. Geen haar op z’n hoofd twijfelde daaraan.

Mensen, laten we lachen om maar niet te hoeven huilen. We’ll meet again.

Dweilbend Leutig Spul
Bart was voor ons als band een fantastische vriend en muzikant. Van Vastenavend vieren en samen muziek maken, genoot hij zichtbaar. Daarnaast was hij altijd bereid om te helpen met het zoeken naar nieuwe muziek om te spelen, een van onze ideeën uit te werken of er gewoonweg te zijn als je hem nodig had als vriend. De mate waarop Bart begaan was met zijn medemens, is een eigenschap die hem maakte tot een mooi mens.

Onze bandweekenden sloeg hij nooit over, want: ‘Je bent lid van deze band, dus je bent er altijd bij tenzij je ziek bent.’ Helaas werd onze Bart ernstig ziek waardoor hij de afgelopen Vastenavend gedwongen was thuis te blijven. Toen hij in december 2022 het verschrikkelijke nieuws kreeg, stortte ook onze werelden in. Vastenavend 2023 stond voor ons in het teken van ‘onze Bart’. We stonden er mee op en gingen ermee naar bed. Hij verzocht ons hem op de hoogte te houden met filmpjes en foto’s, waardoor hij er toch een beetje bij kon zijn. Daar genoot hij met volle teugen van, vertelde hij ons later. 

Nu is daar helaas het moment waarop wij hem voorgoed los moeten laten. Maar Bart zal voor altijd onderdeel zijn van onze band. Dit jaar droegen wij tijdens de Vastenavend allemaal een blonde pruik, zodat Bart een klein beetje in de stad was tijdens de mooiste dagen van het jaar. Als eerbetoon aan hem blijven wij dit doen tijdens de in- en optochten, zodat zijn blonde krullen, die zo herkenbaar waren voor zovelen, voor altijd zullen prijken onder onze helmen van Spuit Ellef. 

Dank je wel Bart voor je vriendschap!

Bravoure
Als medeoprichter van Bravoure was Bart een constante kracht binnen ons bestuur en onze trompetsectie. Bart was één van de kartrekkers, die van een groep samengeraapte, ongeleide projectielen een band heeft gevormd. Hij nam voor eenieder de tijd en aandacht.

In zijn rol als penningmeester had Bart een duidelijke visie: ‘Geld moet rollen, we zijn geen spaarclub,’ klonk het vaak. Toen hij fysiek niet meer aanwezig kon zijn, wist hij ons vaak te verrassen met een droge opmerking of foute grap via WhatsApp. Tijdens zijn ziek-zijn hebben we hem een gouden ster mogen opspelden wegens zijn vijfjarige lidmaatschap. Hij nam deze onderscheiding met een lach en een traan in ontvangst. 

Bart was binnen onze band een gangmaker, met zijn unieke verschijning, passie en gevatte opmerkingen stond de bandnaam hem natuurlijk fantastisch.  ‘Je doet het goed en anders niet,’ was zijn credo. Met Bart zijn drukke sociale leven was het ontzettend bijzonder dat hij al vijf jaar op woensdag bij Bravoure zijn opwachting maakte. Wij missen dat enorm, van alle optredens op bijzondere plekken, tot samen in de derde helft van de repetitie, tot de zon haast weer opkwam. 


Bart, ontzettend bedankt. Zoals beloofd, je bent met ons mee op pad, waar we ook gaan.

Gilde Sint Sebastiaan
Bart hebben wij leren kennen op onze Gilde Doe Dag in 2019 met Monumentenweekend. We raakten aan de praat en hij was meteen enthousiast. Hij wilde graag bij ons Gilde komen, maar hij zei wel dat hij al bij veel verenigingen zat, vandaar dat hij Vriend is geworden. Hij kwam op iedere Vriendenavond. Bart schoot goed, hij heeft zelfs een keer gewonnen van de andere Vrienden. Bart vond het iedere keer jammer dat hij niet bij het Gilde kon komen vanwege zijn drukke leven. Ook de laatste keer. We zeiden tegen hem, misschien over een aantal jaren als hij wat meer tijd zou hebben. Dat mocht helaas niet zijn. We zijn hem zéér dankbaar dat hij ons al die jaren heeft gesponsord.

Mooie herinnering
Gezamenlijk hebben we, op verzoek van Bart, in het eerste weekend van februari verschillende optredens verzorgd voor het huis van Bart. Vanuit zijn bed heeft hij zo nog een keer mogen genieten van zijn geliefde clubs en bandjes. Wat zijn we blij, dat we samen deze herinnering gemaakt hebben.

Onze blonde vrolijke bourgondische Bart is een zeer bevlogen muzikant en betrokken verenigingsman in de breedste zin van het woord, vol ideeën en historisch besef. Voor Bart is niets te veel en hij weet mensen met zijn enthousiasme te binden en te motiveren. Bart is authentiek, gewoon Bart, zou je zeggen, maar juist zo waardevol voor de verschillende lokale verenigingen. Bart, we willen je daarom enorm bedanken voor je inzet en om met je eigen woorden te spreken: 

Bedankt dat jij onderdeel bent van onze mooie clubs. We hebben altijd met volle teugen van jou genoten. Jij bent fantastisch. 

Bart, we zullen je nooit vergeten