Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

'Je moet met de tijd
mee blijven gaan'

Als je de leeftijd van 100 jaar bereikt, dan komt de burgemeester je persoonlijk feliciteren. Voor burgemeester Art-Jan Moerkerke is het nu de vierde keer in zijn ambtsperiode, dat hij met zijn blauwe koffertje met de ambtsketen op stap ging naar een honderdjarige. Dit keer op naar Standdaarbuiten, waar mevrouw Looijen- Oomen in een senioren appartement van Wonen & Zorg De Blomhof woont.


DOOR TOM RIETVELD 


Riet (Maria Johanna Laurentia) Looijen-Oomen zat al klaar in de gezellige huiskamer van Blomhof omringd door naaste familie. Zoon Simon en schoondochter Mary en twee van de drie kleinkinderen. Het jongste kleinkind was helaas verhinderd. Aan de andere tafels zaten de bewoners van het huis, die wel zin hadden in een feestje. Het wachten was op de komst van de burgemeester.


Visite

Vergezeld van een mooi pakketje delicatessen en een mooie bos bloemen kwam burgemeester Art-Jan Moerkerke binnen om te feliciteren. Telkens probeert hij er achter te komen, wat het geheim is om zo’n hoge leeftijd gezond en wel te bereiken. Dat geheim heeft ze niet helemaal verklapt. 


Turbulent leven

Of het moet zijn, dat ze zich steeds goed heeft kunnen aanpassen aan de tijd en de veranderende omstandigheden. Mevrouw Looijen: “Je moet met de tijd mee blijven gaan, je moet niet stil blijven staan. Vanaf 1922 is er zeker veel veranderd. Achttien jaar zijn als de oorlog uitbreekt is niet niks."


Boerderij

Geboren en opgegroeid als middelste in een groot gezin van negen kinderen in Princenhage. Lange tijd is zij wijkzuster geweest. Op de solex door Breda. In 1961 in het huwelijk getreden met Harry en in 1966 is zoon Simon geboren op de boerderij in Standdaarbuiten. Harry is in 1976 overleden en Riet heeft zich staande gehouden en zich aangepast aan de omstandigheden en runde met verve de boerderij. "Leuke tijd op de boerderij, vroeg op en op tijd weer naar bed. Later nog 30 jaar in Klundert gewoond en nu weer terug in Standdaarbuiten."


Terugblikken

Zo kan ze terugkijken op veel veranderingen in haar leven, voorspoed en rampen. Tweede wereld oorlog en de watersnood. De komst van elektriciteit, water en gas en noem maar op. De radiodistributie met hoorspelen van de familie Doorsnee en programma’s als 'De Bonte Dinsdagavond Trein'. Daarna de komst van de televisie Toen nog maar twee zenders en geen televisie op maandagavond met programma’s van Mies Bouwman en 'Wie van de Drie', 'Ren je rot'. 


Door optimisme en doorzettingsvermogen heeft zij het allemaal klaargespeeld. Een eigenschap, die haar drie kleindochters niet van een vreemde hebben. Op die kleindochters is zij erg trots.


Auto

Tot haar 90ste is Riet Looijen auto blijven rijden. Een vrijheid, die zij erg belangrijk vond. De Opel Corso uit 1995 heeft zij aangehouden om haar kleinkinderen de gelegenheid te geven ermee te kunnen rijden, nadat ze hun rijbewijs hadden gehaald.[n]