Afbeelding
Foto: JOHAN WAGENMAKERS

Diamanten huwelijk: ‘Mee da meske gao ik nog wellus uit’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

OUDENBOSCH - Op 20 december 1962 zijn Henk Schouw (86) en Corry Reuvers (84) in het gemeentehuis van Klundert met elkaar in het huwelijk getreden. Namens de gemeente Oudenbosch kwam burgemeester Bernd Roks het diamanten paar de felicitaties overbrengen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

“We wisten het zelf niet eens en moesten het eerst nazoeken,” vertellen ze op vrolijke wijze. “Een mevrouw van de gemeente belde ons op. Wij vieren namelijk altijd het kerkelijk huwelijk en dat is pas op 16 juli volgend jaar.” Toch kon deze dag niet stilletjes voorbijgaan. “Vanavond gaan we het nog vieren met onze naaste familieleden.” Uit het huwelijk zijn twee zoons, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen voortgekomen.

Noordhoek

Corry is geboren als negende uit een gezin van elf in het Klundertse deel van Noordhoek. Henk zag het levenslicht op het Gors in Hoeven en was het achtste kind in een rij van tien. “Hendrik de Achtste”, lacht hij. Voordat ze echt verkering kregen, kenden ze elkaar al. “Ik was leerling schilder en de communiebanken aan het schilderen van de kerk in Noordhoek. Namens de pastorie kwam zij ons thee brengen. ‘Mee da meske gao ik nog wellus uit’, zei ik tegen mijn maat.” Corry herinnert zich dat ook nog. “Hoewel ik nog vrij jong was, deed ik al boodschappen voor meneer pastoor.” Later was Corry werkster bij de Boerenleenbank. “Toen bezorgde Henk de post en zwaaiden we naar elkaar.” Mooie herinneringen heeft het echtpaar aan de verkeringstijd. “Op het brommertje naar mijn broer in Almelo. Daar deden we dan wel acht uur over. Mijn vader had dan ondertussen met mijn broer afgesproken om goed op ons te letten,” knipoogt Henk. Na het huwelijk zijn ze in de Beukenlaan in Oudenbosch gaan wonen en drie jaar geleden zijn ze verhuisd naar zorgcentrum de Zellebergen. “We hebben het best naar ons zin hier. Het is heerlijk om verzorgd te worden,” zegt Corry. Henk miste in het begin zijn tuintje en schuur wel. “Als ik het even niet meer wist dan liep ik naar mijn schuurtje en ging wat opruimen of zo.”

Postbode

Na een paar jaar schilderen ging Henk als postbesteller aan de slag en bracht hij de post rond in Standdaarbuiten en Noordhoek. “Vrijwel iedereen daar kende ik in die tijd.” In totaal heeft hij 37 jaar bij de post gewerkt als besteller en plaatsvervangend kantoorhouder. “Postbesteller was toch wel de mooiste tijd. Reed ik op mijn brommertje over de Molendijk naar Zevenbergen. Ging dat brommertje bij de laatste boer kapot en kon ik te voet terug,” verzucht hij. Veel andere (financiële) zaken werden in die tijd ook door een postbode afgehandeld. “Als er een krant voor het raam stond, dan wist je dat je even langs achter moest komen.”

Kletsen

De vakanties werden vooral in een stacaravan in Renesse en in een hotel in Elspeet of Ootmarsum doorgebracht. “We waren lid van het personeelsfonds van de PTT, waardoor we daar goedkoper in hotels terecht konden.” De hobby van Henk was vooral vissen. “Samen met mijn broer Jan, maar na zijn overlijden ben ik daarmee gestopt.” Nu heeft hij het biljarten weer opgepakt. Corry houdt zich bezig met breien, lezen, koken en puzzelen. “En zolang het kan doe ik het huishouden.” Ze zijn blij met het bezoek van de burgemeester. “We hebben gezellig even kunnen kletsen.”[n]