Afbeelding
Foto: Brandweer Zevenbergen

Brandweer neemt afscheid van reanimatiewagen: ‘Hulpverlening vanuit de burger moet op gang komen’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZEVENBERGEN - De vrijwillige brandweer in Zevenbergen wordt vanaf 1 juli niet meer opgeroepen bij reanimaties, het is de dan de bedoeling dat burgers die een reanimatiecursus hebben gedaan dan naar de meldingen toe gaan. Maar volgens brandweerman Leon Ooijen komen er te vaak geen burgers op een melding af. De Zevenbergse brandweer komt nu naar reanimaties in Zevenbergen, Klundert en Standdaarbuiten. 

Leon wil absoluut niet zijn beklag doen over het verdwijnen van de wagen, maar hoopt dat er vóór 1 juli meer bewustwording komt bij inwoners. “Het is straks niet meer vanzelfsprekend dat wij er zijn.” Naar eigen zeggen is de Zevenbergse brandweer jaarlijks betrokken bij 12 tot 20 reanimaties, zij komen daar met een speciale wagen op af, een Toyota Rav4. 

Altijd worden er via HartslagNu ook burgers opgeroepen om te reanimeren. Dat zijn mensen die een cursus hebben gevolgd en weten waar ze in de buurt een AED kunnen halen. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal, binnen die zes minuten moet er gereanimeerd en een AED gebruikt worden. “Als wij bij een reanimatie zijn dan ben ik blij als er 1 of 2 burgers op de melding afkomen. Ik denk dat er veel meer mensen ingeschreven staan, maar die zien wij ter plaatse eigenlijk niet,” zegt Leon. 

Op een melding kunnen wat Leon betreft nooit te veel mensen af komen, mits ze natuurlijk kunnen reanimeren. “Als je ziet dat er al hulp is, kun je weer vertrekken. Het is beter dat er 10 mensen zijn, dan dat er niemand komt.” Een AED- en reanimatie cursus kun je volgen via je lokale EHBO-vereniging, in Zevenbergen is dat EHBO-vereniging Aqua ‘53. Maar ook daarna moet je regelmatig de cursus herhalen. Leon komt ook na 1 juli nog op meldingen af, alleen dan niet meer met de Toyota van de brandweer. “Ik sta ook ingeschreven bij HartslagNu, het is een mooi netwerk. Er moet alleen meer aandacht voor zijn, anders kost het mensenlevens.”