Afbeelding
Foto: Beeld: Gemeente Moerdijk

Gemeenteraad stemt in met verbouwing gemeentehuis

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het definitieve plan voor de verbouwing van het gemeentehuis, ondanks de flink gestegen kosten kan de verbouwing in het tweede kwartaal va 2023 beginnen. Tijdens de verbouwing blijft het pand geopend voor bezoekers en werknemers. 

De verbouwing valt ongeveer 2,9 miljoen hoger uit dan begroot, volgens de gemeente komt dat door de sterk gestegen kosten van bouwmaterialen. Door ruimtes in het pand aan derden te verhuren hoopt de gemeente meer inkomsten te hebben. De Bibliotheek Zevenbergen, politie, ICT-WBW en Werkplein Hart van West-Brabant hebben zijn al geïnteresseerd om ruimtes in het gemeentehuis te huren, maar ook met andere partijen is de gemeente al in gesprek. Het hele gebouw gaat van het gas af, dat moet ook een flinke kostenbesparing opleveren. 

Wethouder Bennie Blom benadruk dat de verbouwing wel degelijk nodig is. “Op veel plekken is het gebouw echt verouderd en renoveren kun je niet voor je uit blijven schuiven. We hadden kunnen kiezen voor een gedeeltelijke renovatie, maar dat zou op langere termijn tot hogere kosten leiden en waarschijnlijk lagere huurinkomsten.” De verbouwing van de raadszaal is ook nodig om voorbereid te zijn op de toekomst. “Binnen afzienbare tijd verwachten we dat Moerdijk groeit naar 40.000 inwoners. Dat betekent meer raadszetels, eventueel een extra wethouder en dat we meer ruimte nodig hebben. Deze verbouwingskosten komen niet op het bordje van onze inwoners terecht. Geen verhoging van de lokale lasten om de kosten te dekken.” 

De meest verouderde plekken van het gemeentehuis zijn het klimaatsysteem en de werkruimtes. De centrale hal is in 2021 al aangepakt. Bij deze verbouwing verdwijnen de vaste wekplekken en kunnen werknemers straks een plek zoeken die past bij het werk dat ze gaan doen. Door deze aanpassingen komt er 1300 vierkante meter vrij, dat wordt dan verhuurd. 

De aanbestedingsprocedure wordt nu de gemeenteraad de plannen heeft goedgekeurd meteen gestart. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van dit jaar de bouwwerkzaamheden kunnen starten. Het eerste gedeelte kan dan in ze zomer al klaar zijn en als alles volgens planning verloopt is de gehele verbouwing begin 2024 afgerond.