Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Bomen krijgen tweede kans op nieuwe plek: Ook komend weekend acties in Moerdijk

Door: Tom Rietveld Algemeen

STANDDAAARBUITEN - Op naar miljoenen bomen. Nederland wil 37 ha bos. Elk bosje telt. Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda slaan de handen ineen met het ‘MeerBomenNu’ plan. ‘MeerBomenNu’ oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit natuurgebieden. Deze worden later beschikbaar gesteld aan boeren en burgers, die willen planten. Op een aantal plekken in Standdaarbuiten is een ploegje vrijwilligers druk aan het spitten nabij de rotonde en snelweg ter hoogte van het tankstation Sakko.

We spreken met Ilse Sanstra, die samen met de vrijwilligers Jaap de Feijten, Arnold Verbakel en Dirk Akkermans druk aan het spitten en oogsten zijn. “Ik ben stagiair bij MeerBomenNu vanuit mijn opleiding Bos- en Natuurbeheer. Later wil ik boswachter worden. Vandaag ben ik werkzaam als oogstbegeleider. Meestal zijn we met vrijwilligers in het weekend aan het oogsten. Op andere dagen ben ik plannen aan het schrijven. Bijvoorbeeld een plantadvies voor een boer in Steenbergen die wel natuur-inclusief wil gaan boeren en graag een stuk bos wil aanplanten en hij weet nog niet welke bomen hij moet kiezen en hoe ver ze uit elkaar gezet moeten worden en hebben ze water nodig. Naast het advies, zal ik ook zorgen dat de boompjes beschikbaar komen. Het komend weekend gaan we in Noordhoek, Klundert en Heijningen oogsten en daar zoeken we nog vrijwilligers voor.” 

Jaap de Feijter: “ Na mijn pensioen kreeg ik meer vrije tijd en vond ik het idee leuk om zaailingen die weinig kans maken weg te halen en daarvan elders een nieuw bos te gaan planten. Dat heeft alles met groen, milieu en CO2, te maken. Ja, ik heb een hele brede belangstelling en de natuur is er één van. Onze privétuin is heel uitgebreid met heel veel bomen en struiken.”

Dirk Akkermans is de jongste van de vrijwilligers. Dirk: ”Ik maak er wel tijd voor, al heb ik het wel druk, maar ik vind het toch wel leuk om één of twee dagen per maand buiten bezig te zijn. Vorig jaar kwam ik in gesprek met milieudefensie en hoorde ik van het bomen plan. Dat vind ik een goed initiatief en ben ook gaan helpen. En actief zijn in de natuur heeft ook een sociaal effect. Met handen en voeten in de natuur geeft een goed gevoel. ”

Arnold Verbakel: “Het is van groot belang voor Nederland dat er meer bomen en struiken komen. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven. Wij willen daar als vrijwilligers een versnelling aan geven door het zoeken naar locaties waar die zaailingen weer terug geplant kunnen worden. In de tussenperiode zijn er boom hubs, waar de zaailingen tijdelijk ingekuild worden”.

Het herkennen van de zaailingen lijkt me niet gemakkelijk? “Dat is het ook niet. Het herkennen is lastig omdat ze geen blad hebben en ook geen vruchten dragen. Door de hoeveel van zaailingen die door je handen gaan en je te verdiepen in de variaties leer je het al doende. Op de site van ‘MeerBomenNu’ zijn er voorbeelden te zien van de verschillende soorten.” Meer informatie en aanmelden voor de actie komende zaterdag in Noordhoek, Klundert en Heijningen kan via de site van MeerBomenNu: https://meerbomen.nu/agenda/