Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Kijkje achter de technische schermen bij theater De Schuur

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Geïnteresseerden van licht en techniek kunnen komende zondag, 29 januari, een exclusief kijkje komen nemen achter de schermen bij Theater de Schuur in zevenbergen. De technici nemen je tijdens dit evenement mee in de wereld van licht- en geluid. Het belang van de technici in de culturele sector komt deze dag duidelijk naar voren.  

Zonder hen geen licht, geluid of show. Door de technologische ontwikkelingen is er veel mogelijk wat betreft beeld, licht- en geluidstechniek. Dit biedt de technici veel mooie uitdagingen op gebied van creativiteit, ontwerp en uitvoering. Kortom, het is een uitdagende, toffe job én er zijn kansen genoeg voor nieuw talent. 

Jong geleerd

Henk Hendrikx coördinator van Theater De Schuur vertelt: “Ik was eerder docent bij de opleiding podium en evenemententechniek en audiovisuele producties. Koen Janssen onze projectleider van de techniek is docent licht bij Curio MBO opleidingen in Bergen op Zoom. Koen is bij ons op 13-jarige leeftijd begonnen. Koen is na zijn technische opleiding doorgegaan in het licht en heeft over de hele wereld opdrachten gedaan. Voor Hans Klok heeft hij met het team shows gedaan. Hij is ook een laserspecialist. Voor het Spektakel bij de opening van de Haven heeft hij het lichtontwerp gedaan en geholpen bij de uitvoering.” Zo zie je maar dat het balletje ergens moet gaan rollen. 

Professionals

Wie zondag naar de schuur komt, leert echt iets van professionals. “Onze geluids- en beeldman Hans Timmermans is freelance. Hij verzorgt de laatste workshop om de bezoekers te ondersteunen op het gebied van geluid bij de video opnamen van de band Lots & Fields & Friends. Naast Koen en Hans zijn ook de andere technici aanwezig zoals Joren Korte, Henk Dekkers, Ruud van Leest en Floris Dijkers, zij zorgen ervoor dat de bezoekers op 29 januari echt even achter de knoppen zitten. Het mooie van zo’n middag is dat je het echt ervaart.”

Minder technici

Toch is de reden om ‘Stage on Live’ te organiseren minder leuk. De aanleiding van deze actie is het gemis aan theater technici. “Wij werken hier veelal met vrijwilligers en zzp’ers. Tijdens de Corona periode is over de hele linie in het land 60% uitgestroomd, daar kun je geen beroep meer op doen,” zegt Hendrikx. 

Kennismaken en proeven 

“Voor de jonge mensen is het nu kennismaken en proeven. Er zijn al inschrijvingen binnen van leerlingen van het Markland College en ook mikken we op de leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Als zij bij wijze van speken ‘spelenderwijs’ meedoen als vrijwilliger. Dan heb je een gigantische voorsprong in alle drie de diciplines als je later naar het MBO gaat om het vak te leren. 

Elk jaar is er de Markland Musical en het zou dan toch leuk zijn als er een paar studenten mee kunnen doen voor beeld, geluid en licht. Aanmelden kan nog via info@theaterdeschuur.nl met je naam en als onderwerp ‘Live on Stage’. Het programma zondag duurt van 10:00 tot 14:00. [n]