De verzamelde spullen worden uitgezocht en ingepakt.
De verzamelde spullen worden uitgezocht en ingepakt. Foto: Tom Rietveld

Eerste vrachtauto met Zevenbergse hulpgoederen op weg naar Turkije

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Vorige week maandag werden Turkije en Syrië getroffen door een aardbeving. Op veel plekken kwam de inzameling voor hulpgoederen, zoals bedden, dekens en warme kleding snel op gang. Ook in Zevenbergen want veel mensen verloren hun huis, maar ook hun geliefden. 

Bij het gebouw van De Stichting Turken in Zevenbergen was het een voortdurende stroom mensen, die zakken kleding kwamen afgeven. Binnen was een grote groep vrijwilligers uit de gemeenschap bezig met het uitsorteren van de binnengekomen goederen. In dozen gestopt en waarop in het Turks de inhoud wordt geschreven, zodat het daar direct naar een bestemming kan. Vrouwen en kinderen waren druk aan de gang. Veel jongelui hebben zelfs vrij genomen om hun steentje bij te dragen. 

Voorzitter Sabri Babacan van de Stichting Turken Zevenbergen is enorm blij, dat er van alle kanten zoveel steun komt. Ons gebouw is voor iedereen altijd open. Het is goed, dat veel mensen uit Moerdijk hier nu langskomen. Zojuist is de burgemeester Jan-Aart Moerkerke met wethouder Pauline Joosten langs geweest om steun te betuigen.”

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke: ”Samen met wethouder Pauline Joosten heb ik een bezoek gebracht aan de Stichting Turken Zevenbergen om namens het gemeentebestuur ons medeleven te tonen. Het is een verschrikkelijke ramp die de inwoners van Turkije en Syrië heeft getroffen. De impact is enorm en de totale gevolgen zijn nog niet eens in beeld. Wij wilden op deze wijze onze Turkse en Syrische gemeenschap een hart onder de riem steken en veel sterkte wensen.’

Wethouder Pauline Joosten:” Vanavond heb ik thee gedronken met de mensen uit de Turkse gemeenschap in Zevenbergen, waar ik hartelijk werd ontvangen. Ondanks dat ze druk waren met het sjouwen van dozen goederen. Na de aardbeving moet je meteen denken aan de Turkse gemeenschap die we in de gemeente hebben. Ik ken Stichting Turken als een hele sociale en hechte groep waar overigens iedereen altijd welkom is aan de Lindonk 47. Ik moest door die ervaring meteen aan hen denken na de beelden van de aardbeving en ik vroeg me af of de mensen binnen deze gemeenschap ook familie hebben die getroffen is.”

“Als wethouder ‘sociaal’, maar ook als inwoner van de gemeente Moerdijk ben ik altijd geïnteresseerd in hoe het met mensen gaat in goede en minder goede tijden. Ik wilde hen in dit geval dan ook een hart onder de riem steken, laten weten dat onze gedachten bij hen zijn. Even het gesprek aangaan van mens tot mens. Dat is iets wat ik altijd erg belangrijk vind. Soms heeft iemand een arm om de schouder nodig en zijn woorden slechts een beperkte taal. Natuurlijk geldt dit ook voor de inwoners van Syrische afkomst die ook in de gemeente wonen, echter weet ik niet zo goed hoe ik hen kan vinden.”

“Verder vond ik het mooi om te zien dat er zovele mensen uit Zevenbergen en omgeving veel bruikbare spullen hebben gebracht die vrijdag al op transport gaan. Hulde voor de dames die alle gedoneerde spullen netjes sorteren en helaas ook wel vieze en kapotte spullen er tussen uit hebben moeten halen. Maar dat neemt niet weg dat er grote hoeveelheden bruikbare spullen zijn gedoneerd, wat ook laat zien dat onze inwoners ook om hun medemens geven en dat siert Moerdijk.”[n]