Gert-Jan van Kaam (links) en Niels Mulder
Gert-Jan van Kaam (links) en Niels Mulder Foto: Zwammegat Radio

Radio Zwammegat nu ook op FM: ‘Dit jaar gaan we echt knallen op de radio’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

STANDDAARBUITEN - Als kind luisterde hij altijd naar Radio Peejenland maar sinds hij drie jaar geleden naar Standdaarbuiten is verhuisd én er online carnaval werd gevierd zijn Gert-Jan van Kaam en Niels Mulder bezig met live uitzendingen, dit jaar zelfs met FM-frequentie.  ”Waarom hebben we hier de mooiste optocht van Brabant maar geen radiozender? 

Twee jaar geleden organiseerde Gert-Jan van Kaam samen met Niels Mulder het online het liedjesfestival, middenin de coronatijd. Vorig jaar werd het een online radiozender. Dit jaar heeft het duo een stichting opgericht en investeringen gedaan. “Gelukkig hebben we wel sponsors maar de investering voor de frequentie en de apparatuur is zo’n tweeduizend euro, we hebben ook zelf geld ingelegd,” zegt Gert-Jan. 

De evenementenfrequentie voor de radio is aangevraagd, gekregen maar werd vrijdag pas bekend. “We zijn heel blij dat we op 96.2  te horen zijn. De zender is te ontvangen in Standdaarbuiten, sowieso in Noordhoek, waarschijnlijk in Oudenbosch, Zevenbergen en hopelijk ook in Oud Gastel.” De uitvalsbasis is dit jaar café Kerkzicht, maar ook als dat volgend jaar geen café meer is denkt Gert-Jan de bals en de uitzendingen toch vanuit het dorp te kunnen doen. “Misschien mogen we dan in een sportkantine.”  

Op zondag en maandag organiseren de mannen tweemaal een bal. Een keer een Fanta(stisch) bal voor jongeren van 10 tot 16 en een roze maandag: de Zwammeganza. “Dit jaar gaan we echt knallen op de radio en bij de bals. Mijn dochter is 11 en ik merkte dat zij niet echt meer zin had in kindercarnaval. Daarom organiseren we nu dit bal, we proberen ook alle jeugd die komt een presentje te geven,” zegt Gert-Jan. Dat de jeugdraad naar het bal komt is in elk geval al zeker. “Mijn dochter zit ook in de jeugdraad.” Met het bal op maandag wordt vooral een gat in het dorp opgevuld. “Er werd nog weinig gedaan, dus organiseren wij nu een roze maandag. We hebben ook een artiest weten te strikken, maar wie dat is blijft nog even geheim.” 

Een echte programmering hebben de mannen niet, maar er komen wel vaste thema’s terug in de uitzendingen. “We hebben weerman Sam, die voorspelt dagelijks het weer. Maar wat voor weer het ook wordt, het is altijd dorstig,” lacht Gert-Jan. Daarnaas is er het anti-katerpakket, ‘het geluid van Standdaarbuiten’ én luisteraars die mogen inbellen. Het pakket bestaat uit unieke Radio Zwammegat merchandise. “Die spullen komen bij een sponsor vandaan, luisteraars kunnen onder andere een t-shirt en tas van Radio Zwammegat winnen, maar ook eieren en spek.” 

Voor de jingles wist het duo al verschillende carnavalsartiesten te strikken zoals Mosterd na de Maaltijd, Sjef Soldaat en Huub Hangop. “Zij werkten gratis mee, dat is echt fantastisch voor ons. Zo zegt Huub Hangop in zijn jingle dat hij van het luisteren naar Radio Zwammegat honger krijgt, hij heeft zin in een tosti. Een verwijzing naar zijn hit van dit jaar.” Vrijdagmiddag 14:00 begint de eerste uitzending, de dagen daarna begint de presentatie vanaf 10:00 en eindigt rond 20:00, daarna schakelt de zender over naar een van de twee bals of een play-list. Zo is er 24 uur per dag iets te horen. Iedereen kan de zender luisteren via www.radiozwammegat.nl of FM-frequentie 96.2.[n]