Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

'We zijn een echt Nederlands bedrijf en werken altijd
met grondwater'

Jesset is bodembemaler bij Tjaden, dagelijks rijdt hij West-Nederland door om op locatie de grondwaterstand aan te passen. Meestal moet er water uit, maar tegenwoordig hebben sommige plekken juist extra water nodig. "We zijn een echt Nederlands bedrijf en werken altijd met water," zegt Jesset. Toch verschilt het per regio wat er nodig is, veel water moet gefilterd worden voordat het geloosd kan worden. "In steden en in de Botlek is het water altijd vervuild, we filteren het om de natuur te beschermen. Op andere locaties halen we juist andere verontreinigingen uit het grondwater dat we vervolgens in oppervlakte water lozen," legt Jesset uit. 


Waar zijn werkdag begint hangt een beetje af van de planning, maar wat hij sowieso doet is college Mel ophalen waar hij altijd mee samenwerkt. "De ene keer heb ik alle spullen al bij me en weet ik waar we heen gaan. De andere keer ga ik eerst even naar onze locatie in Zevenbergschen Hoek en haal daar mijn spullen en planning op, maar ik begin in elk geval altijd om zeven uur." In de pick-up kunnen de mannen met z'n tweeĂ«n en kan er ook gereedschap mee vervoerd worden. "Ik heb ook wel eens een aanhanger bij me, maar de pomp komt meestal met een vrachtwagen."  


Tjaden is een bedrijf met zo'n tachtig medewerkers en Jesset zwaait iedereen gedag. "Het mooie is dat iedereen elkaar kent. Sinds de verhuizing naar Zevenbergschen Hoek begin dit jaar delen we de kantine ook met kantoorpersoneel. Zo kun je met iedereen een praatje en een grapje maken, dat vind ik heel leuk." Blij is hij ook met de douches op de nieuwe locatie. "Op de oude locatie waren er geen douches aanwezig, maar hier wel. Ik laat mijn werkkleding achter en ga fris gewassen naar huis. Dat is wel nodig als je ziet hoe wij er uit zien als we een dag in de modder aan het werk zijn geweest." De planner wijst de locatie aan waar Jesset die dag werkt. "Ik mag de opdracht zelfstandig uitvoeren, de planning die ik meekrijg is voor voor acht uur ingevuld. Als het anders loopt dan hebben we even contact. Ik kan de volgende dag verder gaan op dezelfde locatie." 


Eenmaal op locatie is Jesset vaak de eerste man die iets moet doen. Met een lans bekijkt hij hoe diep het grondwater zit. Dat doet hij met een metalen boorkop als er geen leidingen liggen of een rubberen kop als er misschien wel leidingen liggen. "Als je aan de ene kant van de weg wilt bouwen, dan zul je daar het water weg moeten pompen. Maar als je dan aan de andere kant van de weg bang bent dat de funderingen droog vallen, dan moet daar juist water bij. Maar ook met drinkwater helpen we bijvoorbeeld. Bij Nijmegen hebben we filters aangelegd die daar helpen met de drinkwatervoorziening." 


Als de bemaling is geplaatst dan is voor Jesset het meeste werk gedaan. "Ik kom nog wel eens op locaties om te kijken of er lekkages zijn, maar als het loopt dan loopt het." Ondanks de jarenlange ervaring zijn er toch klussen die uitdagend blijven. "Wij doen ook diepe boringen en dan heb je het echt over enkele honderden meters. Dan is het heel vervelend als die klus niet goed gaat. Het kan zijn dat het boorgat instort of dat je op 60 meter diepte materiaal kwijt raakt. Dat kan echt een hoge kostenpost zijn."


Jesset kwam op zijn twintigste bij Tjaden terecht, eigenlijk door een misverstand. "Ik had in mijn lokale huis-aan-huiskrant gezien dat Tjaden een spuiter zocht. Nu had ik ervaring met het spuiten van verf op motorfietsen. Tijdens mijn sollicitatie leken ze ook blij dat ik al ervaring had want ik kon bijna gelijk beginnen. Op mijn eerste werkdag kreeg ik een rondleiding en na een poosje vroeg ik waar de spuitcabine was. Blijkt dat de term spuiten ook bij bronbemaling gebruikt wordt!" vertelt hij lachend. "Gelukkig kreeg ik de kans en het vertrouwen om het vak alsnog te leren. Ik ben twee keer een periode weggeweest voor privéomstandigheden maar altijd blij dat ik terug mag komen bij Tjaden. Omdat ik zo enthousiast ben werken er inmiddels ook twee vrienden van mij hier, het is leuk om met hun samen te werken."[n]


 TEKST YVONNE VERMEULEN 

Afbeelding