Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

'Ik heb nog altijd meer inspiratie nodig '

ZEVENBERGEN - Voor liefhebbers van bouwspellen is er goed nieuws. Jeffrey van der Wal uit Zevenbergen werkt aan een game waarbij je zelf een een carnavalswagen kunt ontwerpen. Hij werkt al twee jaar aan het spel en publiceerde vlak voor carnaval een teaser van de game. En omdat Jeffrey graag naar Zwammegat gaat, kan een optie voor het toevoegen van verlichting niet ontbreken!


DOOR TOM RIETVELD


Jeffrey: ”Ik ben bezig met een videospel te ontwikkelen. Ik ben eigenlijk al best ver. Twee jaar geleden begonnen tijdens de corona lockdowns. Ik vond het altijd gaaf om naar de carnavalsoptochten te gaan. Dat vind ik zo interessant al die wagens en hoe dat allemaal wordt gemaakt en ook hoeveel details daarin zitten. Vooral hier in Brabant. Heel Jammer dat al die optochten en het hele feest van carnaval toen niet doorgingen. Toen zag ik op internet dat mensen miniatuur optochtjes gingen maken van Lego. Ik dacht: ‘misschien kan ik mijn vaardigheden (skills) inzetten’. Ik ben student informatica, laatste jaar. Na de zomer ga ik afstuderen. Dus besloot ik mijn skills in te zetten om een videospel te maken over het bouwen van digitale carnavalswagens. Met het idee, dat komt wel af binnen twee jaar. Het duurt toch iets langer, want als ik het spel officieel uitbreng, dan wil ik het wel echt goed uitbrengen."


De student loopt nu voor zijn studie aan Avans in Breda stage bij een bedrijf dat software uitbrengt voor verzekeringsmaatschappijen. "Hiervoor heb ik ook MBO gedaan, dus al jaren ervaring in programmeren. En dat sluit goed aan bij wat ik nu aan het doen ben. Bij het maken van een videospel komen best veel vaardigheden om de hoek kijken. Nog meer dan programmeren, ook marketing en grafisch vormgeven. Grafisch vormgeven heb ik zelf moeten leren."


Het spel lijkt natuurlijk op andere simulatorgames. Je kunt niet zomaar een wagen bij elkaar klikken. "Je moet rekening houden met een beperkt budget, gewicht van de wagen en onderdelen, stroomgebruik en meer," legt Jeffrey uit. "Je begint heel simpel en dan kan je uitbreiden met van alles, zoals muziekboxen op de wagen aan te brengen en je eigen muziek uploaden. Op basis van de muziek kunnen onderdelen bewegen en lampjes gaan knipperen. Ik heb veel inspiratie opgedaan bij de bekende lichtjesoptocht in Standdaarbuiten. Het grote idee is, dat je gaat verbinden om met bijvoorbeeld 8 mensen ieder een eigen wagen te maken om er dan een digitale optocht van te maken, waarna zij dan kunnen stemmen op elkaar.”

Jeffrey heeft grote plannen voor de game. "Veel culturen over de gehele wereld vieren Carnaval, daarom wil ik het spel niet alleen voor Brabant maken, maar ook internationaal mensen trekken. Ik heb het spel daarom ook vertaal naar het Portugees, Duits en Italiaans om maar een paar talen te noemen." Het spel is nog niet af, maar Jeffrey hoopt dat het voor carnaval 2024 wél zo ver is. "Ik heb nog altijd meer inspiratie nodig. Daarom wil ik mensen vragen om foto's van hun wagen in te sturen, dat mag ook een foto van eerdere jaren zijn. Als jullie wagen in het spel komt dan komt de naam van je bouwclub in de credits van het spel." Via de Facebook pagina van Carnaval Simulator kun je de teaser alvast bekijken en contact opnemen met Jeffrey. www.facebook.com/CarnavalSimulator[n]