Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Leden blijven ijsclub trouw, ondanks gebrek aan natuurijs

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

KLUNDERT - Op de onlangs gehouden ledenvergadering werd door het schaatsclubbestuur aangegeven dat door Corona en een aantal ijsvrije jaren het ledenaantal van boven de 1000 nu is gedaald naar 875 leden. “Jammer van de grote daling, maar menig club in de gemeente Moerdijk zou jaloers zijn op zo’n groot ledenaantal,” zegt Martin Breuer de voorzitter van de Klunderste IJsclub.

Even het ijs op
Het weekend voor kerst lag de, 6 kilometer lange, Klundertse natuurijsbaan helemaal dicht, helaas was het ijs op sommige plaatsen maar 7 centimeter en kon toen niet officieel geopend worden, omdat het bestuur zich aan de richtlijnen van de KNSB schaatsbond moet houden en pas officieel open mag bij 10 centimeter. Toch is dat weekend door vele Klundertse schaatsliefhebbers een schaatstocht gemaakt vanaf de Schanspoort naar het Verlaat, de Toekomst Schansweg en zelfs over het kleine slootje naar Noordschans. De IJsclub hoopt op nog op een strenge vorst periode in februari, zodat zij alsnog de ijsbaan kunnen exploiteren dit jaar.” Want”, zegt voorzitter Martin Breuer, “ook de meeste Elfstedentochten zijn in februari gereden.

Materialen
De materialen van de club zijn inmiddels verhuisd van de loods van Hans den Hollander naar de familie Spit aan de Zwingelspaanse dijk. Het bestuur dankt den Hollander voor het jarenlang opslaan van de spullen van de ijsclub en is heel blij met het aanbod van de familie Spit. Traditiegetrouw startte na de ledenvergadering de traditionele Bingo, waarbij weer veel prijzen te vergeven waren voor een volle kaart of een rijtje. De leden werden ook nog verwend met een drankje en lekkere zoete en hartige hapjes bij Gasterij het Tholhuijs in Klundert. Verder werd nog een oproep gedaan voor een dame in het bestuur voor het secretariaat.

Toch nog schaatsen
Mocht er in het schaatsseizoen geen natuurijs hebben gelegen, dan gaat de ijsclub elk jaar, van het geinde contributiegeld, met de bus naar de ijsbaan in Dordrecht of Breda aan het einde van het seizoen. Voor dit jaar is dat uitje gepland op vrijdagavond 10 maart (het laatste weekend dat de ijsbaan in Breda geopend is)

Opbouw
Het vijfkoppige bestuur naast voorzitter Martin Breuer, Jeroen Verbaten, Peter Aardoom, Phildred van Gils en nieuw lid Tako Kuiper staan nog wel in de startblokken voor dit seizoen. Als moeder natuur nog vorst aankondigt zal het mannenteam direct de waterpomp gaan ophalen uit de loods van Han Hein Spit in Zwingelspaan om het grasveld aan de Vestkant in Klundert onder water te zetten met water uit het Verlaat. Dat duurt wel een halve dag volgens Breuer. Soms helpt de Klundertse brandweer dan mee. Hopelijk vriest het dan dit jaar nog een keer 7 cm aan en kan er daar nog eens geschaatst worden. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de neerslag, want als het sneeuwt tijdens het vriezen, krijg je broos ijs en kan er niet op geschaatst worden. “Dus het valt echt niet te voorspellen, het kan vriezen en het kan dooien, maar we blijven schaatskoorts houden tot het einde van het seizoen”, zegt de voorzitter positief. “Hopelijk zien we alle 875 leden binnenkort op de ijsbaan in Klundert of op vrijdag 10 maart op de schaatsbaan in Breda.”