Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Leerlingen basisscholen maken kennis met muziek

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Vrijdag 3 maart zijn de groepen 5 van de basisscholen in Zevenbergen door Muziekvereniging Zevenbergen i.s.m. het Ruimteorkest uitgenodigd in de Borgh om kennis te maken met muziek en dan vooral met muziekinstrumenten.


 

Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen reageerden toen ze ontdekten wat voor geluiden er uit de diverse instrumenten kwam of gehaald kon worden. Hard, zacht, lage of hoge tonen. Verbazing en enthousiasme was vaak van hun gezichten te lezen. Onder leiding van jeugddirigent Niels van Dorst werd hen op speelse wijze bijgebracht hoe er geluid kwam uit houten en koperen blaasinstrumenten: klarinet, hobo, trompet, tuba, trombone etc. maar ook slagwerk, waarbij de pauken en drummer grote indruk maakten en de strijkinstrumenten: viool, altviool, cello etc. Zo maakten zij kennis met alle instrumenten grote en kleine uit een orkest/harmonie.

Jeugdleden vertelden op filmpjes waarom zij graag muziek maken. Plezier en het samen musiceren, maar ook de uitjes en de lol met elkaar motiveren hen een muziekinstrument te leren spelen. MVZ en het Ruimteorkest proberen deze kinderen te enthousiasmeren om op laagdrempelige basis een aantal proeflesjes de komende weken te komen volgen, zodat de kinderen kunnen ontdekken of zij ook zoveel plezier eraan kunnen beleven of een talent hebben voor muziek maken. Voor de strijkinstrumenten kunnen zij zich aan melden bij het Ruimteorkest. Zij krijgen dan les van Govar Hamid. Voor de overige instrumenten kunnen zij terecht bij Muziekvereniging Zevenbergen, waar zij les krijgen met elkaar van Niels van Dorst.

De kinderen mochten uiteindelijk met een rietje in de hand nog helpen dirigeren om de muzikanten hard, zacht, snel of langzaam te laten spelen. Applaus volgde voor de muzikanten en henzelf. Nu maar hopen dat er zich kleine muzikantjes gaan ontwikkelen.