Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

NLdoet: Klussen in Oudemolen aan de molen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

OUDEMOLEN - De oproep via NL-doet heeft twee vrijwilligers opgeleverd: Anton en Joris, die nu aan het klussen zijn. Wilma van Duren den Hollander uit Heijningen is al twee-en-half jaar vrijwilliger op de molen.

Zij heeft voor meubelmaker gestudeerd en is geïnteresseerd in het mechanisme van de molen, hoe dat allemaal in elkaar zit. Wilma: “Elke woensdag en zaterdag ben ik samen met Catharina als vrijwilliger aanwezig om ook de winkel te bemannen. Om de molen in stand te houden is geld nodig. Er is een meer-jaren plan gemaakt om de onderhoudskosten te kunnen dekken. Van de Rijksdienst voor monumenten krijgen we een bescheiden subsidie. Bij groot onderhoud ben je zo 20.000 euro kwijt. Alleen de gemeente Moerdijk laat het nog afweten. 

De molen trekt toch aardig wat toeristen uit het hele land en regelmatig ook uit het buitenland. Het is heel toegankelijk zonder entree kosten. Ook de prijs voor het meel is redelijk. We hebben ook veel vaste klanten. Het pannenkoekenhuis in Willemstad werkt met ons meel en ook een aantal streekwinkels hebben het in hun assortiment. De bestellingen worden direct na het malen afgeleverd. We malen zo vers mogelijk. We malen het graan en dan zit er nog van alles in. In de fabrieken wordt er van alles uitgehaald om het langer houdbaar te houden met broodverbeteraars en dat soort dingen. De kiemen gaan eruit, dat is voor de houdbaarheid, maar daar zit juist de smaak in van het meel en de bloem. Kiemen zijn de ziel van het graan.”