Fort Sabina's vrouwe Sabina en heer Kletsmajoor openen het seizoen
Fort Sabina's vrouwe Sabina en heer Kletsmajoor openen het seizoen Foto: www.gertvanderros.com

Culture seizoen Fort Sabina weer gestart

WILLEMSTAD - Tegen het middaguur verzamelt zich een bescheiden menigte aan de poorten van Fort Sabina, bestaande uit vrijwilligers, trouwe bezoekers, stamgasten, belangstellenden en passanten. 


Omstreeks 12.00 uur is het zo ver, de kletsmajoor treedt aan om de poorten te openen en het publiek heel hartelijk welkom te heten op Fort Sabina. 

Tijdens de wintermaanden waren de poorten van het fort gesloten, maar activiteit was er genoeg. Met dank aan tal van vrijwilligers transformeert het 19e fort gestaag in een historische, culturele en educatieve pleisterplaats met unieke allure voor iedereen. Ontdek het zelf in de canonkamer waar je wordt uitgenodigd op een reis in vogelvlucht door de geschiedenis van het fort ter voorbereiding op je bezoek. 


Fort Sabina is weer vol in bedrijf 

De cultuuragenda loopt vol met prachtige evenementen. Een onmiskenbaar hoogtepunt is Project 1953, een eigenzinnige herdenking van de watersnoodramp door geëngageerde lokale kunstenaars van divers pluimage. Schilderkunst, glaskunst, driedimensionaal en fotografie met één missie: de impact van de watersnoodrampen doen (her-)beleven opdat wij herdenken en ons gewaar blijven van onze kwetsbaarheid voor het wassende water. Project 1953 wordt georganiseerd in samenwerking met Atelier Valkhoff uit De Heen. De expositie is te zien tijdens de Moerdijkse Kunst en Monumentenroute in september. Met het kunstenaarsechtpaar Riena en Martin Valkhoff en andere kunstenaars kun je reeds kennismaken tijdens twee zomerexposities op het fort. 


Muziek en kleinkunst op het Fort

Naast beeldende kunst staat er vooral muziek en kleinkunst op de agenda. Ellen ten Damme komt met haar band een juli avond opluisteren. Onder andere ook de Amazing Stroopwafels en Chris Hinze zullen het fort met een bezoek vereren. 

Allereerst hervat deze maand de goed bezochte literaire lezingenserie 'Schrijvers aan het Fort'. Op 26 maart is het de beurt aan auteur Jan Brokken die komt vertellen over zijn recente historische roman 'De tuinen van Buitenzorg'. Met zijn roman haakt Brokken in op de actualiteit van het koloniaal verleden.

Kortom, er is van alles te beleven op Fort Sabina het komend seizoen. Kijk regelmatig op de website www.fortsabina.nl of op onze Facebook pagina voor nieuws of abonneer je de op de nieuwsbrief.[n]