Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Coen Heijkoop (21) uit Prinsenbeek is nu al twee jaar molenaar. En al langer met molens bezig. Van kleins af aan, als ukkie al geïnteresseerd in molens.

"Ik moest er altijd langs om het van binnen te bekijken. Die grote molenstenen maakte veel indruk op me. De techniek vind ik tot op de dag van vandaag heel erg mooi. Het zit toch vrij simpel in elkaar, maar toch zit er ook veel vernuft in. Bijzonder voor die kennis uit het verleden. Toen het uitgevonden is gaf dit heel veel vooruitgang. Na mijn tiende ben ik op een molen terecht gekomen in Etten-Leur en heb daar de eerste kneepjes geleerd. De molen opstarten en malen. Van Adriaan Vos heb ik hier veel geleerd.


Met collega Marijn - die hier ook meedraait en ook nog in Wouw molenaar is – heb ik intensief contact. Ook komen we van tijd tot tijd samen met molenaars van de vereniging van molenaars in het land. Naast molenaar heb ik een fulltime baan als proces-operator in een meelfabriek, maar dan zonder wind. Dat houdt me ook scherp”


"De Jongste vrijwilliger Rav is 10 jaar en onze en is heel geïnteresseerd in de molen en is hier regelmatig te vinden. Er zijn afspraken met zijn ouders gemaakt. Want het is ook wel risicovol, maar hij is erg secuur. We zijn heel blij met hem”. Rav: "Ik vind molens heel bijzonder en ik wil later zeker ook molenaar worden. Toen ik geboren ben stond er op het geboortekaartje een molen afgebeeld."[n] TEKST TOM RIETVELD