Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

BBB ook in Moerdijk de grootste, bijna kwart van de stemmen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij in de provincie Noord-Brabant. In veel gemeenten kreeg de partij van Caroline van der Plas de meeste stemmen, waaronder in Moerdijk. De opkomst was hoger dan vier jaar gelden, toen ging 51,8% van de stemgerechtigden naar de stembus, nu was dat 53,9%. 

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wordt de grootste in tal van provincies, waardoor Noord-Brabant. En daarmee zal de partij ook de grootste worden in de eerste kamer. In Etten-Leur verliezen vooral CDA en FvD veel stemmen, maar ook VVD, PVV, PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie/SGP, PvdD, 50PLUS, en Ouderen Appèl verliezen stemmen. 

In de voorlopige uitslag is te zien dat de BoerBurgerBeweging in Noord-Brabant de provincie binnenkomt met 12 zetels. De VVD levert iets in en gaat van 10 naar 9 zetels. De grootste verliezers zijn CDA en Forum voor Democratie. FvD zakt van 9 naar 1 zetel. CDA halveert van 8 naar 4 zetels. Verder leveren SP, D66, GroenLinks en 50plus ieder een zetel in. Voor SP, D66 en GroenLinks betekent dit dat zij 4 zetels overhouden. 50Plus houdt 1 zetel over. Partijen die net als BBB winnen zijn PvdA en Lokaal Brabant. Pvda groeit van 3 naar 4 zetels, Lokaal Brabant van 1 naar 2 en JA21 van 0 naar 2.

De uitslag voor de Waterschapsverkiezingen wordt later verwacht.