Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

'We are ready for a normal life'

ZEVENBERGEN - Aan de Schansdijk zijn de afgelopen tijd drie tijdelijke woontorens verrezen, vanaf april komen er mensen uit Oekraïne wonen. Er zijn is plek voor ongeveer 300 mensen in appartementen en studio's. Vorige week namen de gemeenteraad, het college en de toekomstige bewoners een kijkje. 


DOOR YVONNE VEMEULEN


Stefaniuk en Tetjana zijn twee dames in dienst van Kafra Housing, het bedrijf dat het project uitvoert. Zij begeleiden deze middag de bezoekers in groepen van acht personen én leiden straks de locatie waar ze ook komen wonen. Anderhalf blok wordt gevuld met Oekraïners die nu al in de gemeente Moerdijk zijn, de rest komt van elders. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke is trots op het project dat in minder dan een jaar uit de grond is gestampt. 


Het terrein buiten is duidelijk nog niet klaar, maar binnen zijn al een appartement en een studio ingericht om te bezoeken. Er zijn vier woonlagen met op de ene verdieping ruimte voor een gezamenlijke wasruimte of woon/recreatiekamer. In het complex is geen lift aanwezig maar bij de indeling wordt er wel rekening gehouden met mensen die minder valide zijn of gezinnen met jonge kinderen. Een appartement heeft drie of vier slaapkamers, Kafra Housing heeft ruimte voor maatwerk. Zo kan er een stapelbed geplaatst worden als een gezin meer kinderen heeft en is de 'ouderslaapkamer' nog op te splitsen in twee individuele slaapkamers.


De aanwezige Oekraïners zijn vooral bezig met de praktische zaken. Mogen kinderen speelgoed meenemen uit de vorige locatie? Is er Wi-Fi? En misschien wel het belangrijkst: Waar kan ik straks mijn fiets zetten? Allemaal vragen die vandaag beantwoord worden. Natuurlijk mag het speelgoed mee. Op het buitenterrein komt een speelplein, basketbal- en volleybalveld én is er ruimte voor fitness. Ook komt er een speciale moederruimte waar vrouwen onderling de opvang voor kinderen kunnen regelen als ze bijvoorbeeld gaan werken of een afspraak hebben. 


Zussen Nina en Victorie Kunnen niet wachten om een appartement te betrekken. Beide dames wisten hun gehele gezin mee te nemen naar Nederland. "We zijn ontzettend blij met deze locatie," vertelt Nina in het Engels. Ze hebben een auto, maar het gezin met tieners en volwassen kinderen fietst ook veel. "Mijn zoon gaat met de fiets naar het station, daar gaat hij naar school en leert Nederlands." Nina en Victorie hebben werk, Nina's man is recent naar Nederland gekomen en heeft ook een baan gevonden. Nina's oudste zoon hoopt aan de Schansdijk samen met zijn vriendin in een studio te betrekken. "We are ready for a normal life," zegt ze. De eerste bewoners kunnen vanaf begin april terecht aan de Schansdijk, in mei worden de laatste appartementen verdeeld.


Het complex blijft tien jaar staan. Mochten de Oekraïners eerder vertrekken oorlog in Oekraïne voorbij is en het complex eerder leeg komt te staan dan gaat de gemeente het bestemmingsplan wijzigen er arbeidsmigranten te huisvesten.[n]

Afbeelding