Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Leerlingen de Rietvest planten twaalfhonderd bomen

KLUNDERT - Zaterdagochtend er volop reuring op het Moye Keene veld. Een organisch gebied afgebakend met een schapenhekje, daarin een houtsnipper pad met boomstamkrukjes, allerlei houten tekstbordjes met uitleg. Mannen van de Rotary club Zevenbergen, zijn volop aan het graven. Voor de kinderen van basisschool de Rietvest staat een hele rij met schoppen klaar. Ieder kind mag een boom planten, vertelt Frank van Kuijck van de Rotary club. “Net als alle andere Rotaryclubs over de hele wereld steunen we op verschillende manieren de medemens steunen zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. We organiseren 5 tot 7 goede doelen projecten inclusief fundraising per jaar.”


DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT


Rond half 2 komen de familieleden van de onlangs overleden juf Martine van basisschool de Rietvest in het creatieve bosje samen, om een herinneringsboom te planten. Haar echtgenoot met hun jonge kinderen en familieleden zijn zichtbaar ontroerd. Alle andere kleine boompjes, staan rondom de prachtige grote boom van Juf Martine, haar houten naambordje schommelt heen en weer in de harde wind. 


De officiële opening gebeurd daarna door Frank van Kuijck en voorzitter Tracy Lear van de Rotary club met directeur Paul Dirix, van Port of Moerdijk. Dirix zegt dat het havenschap een “Goede Buur” wil zijn en heeft daarom geld beschikbaar gesteld vanuit hun vitaliteitsregeling. Vijf keer 15.000 euro per Tiny Forest in de verschillende kernen, waarvan Klundert de eerste is. Hiervoor is getoetst op o.a. duurzaamheid en educatie. Zij onthullen het naambordje: “Creatief bosje”, aansluitend knipt wethouder Dingemans het lintje door. De ouders en kinderen hebben niet veel oog voor deze officiële gebeurtenis, zij banjeren met hun laarzen door de modder met bomen en hun schop om gaten te graven voor hun eigen te planten boompjes. Waarvan de houten naambordjes met ieder hun eigen naam, de vogelhuisjes, boomstammen en paddenstoelen geschilderd en gemaakt zijn door de cliënten van Sovak Klundert. Juf Carla van de Rietvest is op haar vrije zaterdag ook aanwezig met haar hele gezin en heeft echt zin om gebruik te maken van deze heerlijke buiten-les-plek. “Lekker chillen, lunchen, genieten en kijken”, zegt ze. 


Wethouder Dingemans vindt het kleine bos meerwaarde hebben voor de scholen wat betreft buitenonderwijs, goed voor de gezondheid en fijn dat kinderen weer eens lekker vieze en natte kleren krijgen door het buitenspelen. Terwijl duizenden bomen in de natte Klundertse Groenstrook door Staatsbosbeheer gekapt worden, komen er hier gelukkig weer 1200 voor terug. “Het onderhoud wordt in eerste instantie door de Rietvest en cliënten van de Sovak gedaan. Natuurlijk zal de gemeente op den duur hier ook in moeten voorzien."

Omwonenden van de Gracht hebben het eerdere plan, elders op het veldje afgekeurd. De procedure voor de vergunningen heeft vrij lang geduurd, zegt Pieter den Hollander, lid Rotary club. Bewoners van het naastgelegen appartementencomplex zeggen het rustig af te wachten en hopen dat er 's avonds geen jeugd gaat rond hangen: "We gaan het zien….” De jonge gezinnen uit de Moye Keene zijn heel blij met deze ontmoetings/speel/picknick plek.

Luc van Rijen, van de firma Bras, heeft het vandaag druk met het helpen van de kinderen en het planten van maar liefst 1200 boompjes. Hij heeft de materialen geregeld en natuurlijk de 25-30 verschillende soorten boompjes voor het buitenlokaal. [n]