De Brug in de Brugstraat in Klundert.
De Brug in de Brugstraat in Klundert. Foto: Yvonne Vermeulen

Klundertse bruggen in slechte staat: Drie bruggen dicht voor vrachtverkeer

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

KLUNDERT - Drie bruggen in de bebouwde kom van Klundert gaan eind deze maand dicht voor zwaar verkeer. De gemeente heeft bekend gemaakt dat deze bruggen geen zware lasten meer aankunnen. Omdat de bruggen moeten worden versterkt of vervangen mag er tot die tijd geen zwaar verkeer meer over de bruggen in de Brugstraat, Kaai en Blauwe Sluisdijk. 

De brug op de Kaai, centraal in het centrum gaat dicht voor voertuigen zwaarder dan 45 ton, daarmee kunnen de lijnbussen van Arriva gewoon over de brug passeren. Hulpdiensten krijgen ontheffing om de bruggen te passeren. 

Voor de bruggen in de Brugstraat en de Blauwe Sluisdijk komt een zogeheten aslastbeperking voor vrachtverkeer met een aslast van 3 ton of zwaarder. Dat betekent dat daar geen vrachtwagens en ander verkeer meer overheen kan. Personenauto’s en busjes kunnen nog wel gebruik maken van de bruggen, net als voetgangers en fietsers. Op de Blauwe Sluisdijk-brug komt ook een rijbaanversmalling tot maximaal 3 meter voor gemotoriseerd verkeer. Dat ontlast de wanden van de brug. Fietsers kunnen de versmalling passeren langs doorsteekjes.

De gemeente heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar vrachtverkeer dat door het centrum van Klundert rijdt. Na een inventarisatie blijkt dat de drie genoemde bruggen te zwaar worden belast. Een onafhankelijk adviesbureau heeft de bruggen onlangs nader onderzocht. Op basis van verkeerstellingen en herberekeningen voldoen de bruggen niet meer aan de huidige eisen. De gemeente bekijkt nu of de bruggen worden versterkt of vervangen; daarover wordt eind dit jaar meer bekend. Versterking of vervanging vindt dan naar verwachting medio volgend jaar plaats, waarbij de Blauwe Sluisdijk-brug waarschijnlijk als eerste aan de beurt is.

Alle bruggen in Klundert zijn gecontroleerd, negen bruggen die niet goed meer waren zijn vervangen, deze zomer staat er nog een brug op de planning en de laatste vier worden dit jaar nog opgeknapt. 

De gemeente laat weten dat het centrum van Klundert blijft bereikbaar voor alle verkeer. In overleg met de stadstafel van Klundert is een omleidingsroute vastgesteld voor zwaar (vracht)verkeer, die met borden wordt aangegeven. Het openbaar vervoer en de hulpdiensten hebben een ontheffing: zij kunnen gewoon over de bruggen.

Afbeelding