Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode

'Een eigen huis bouwen is puur emotie, zo mooi'

Janssen-Bouw is een familiebedrijf, maar niet volgens het klassieke traject ‘door vader opgebouwd en op zoon overgegaan’. Vertel eens?

“Janssen-Bouw is met twee generaties tegelijkertijd begonnen; mijn vader en ik samen. Het bijzondere is dat er bij ons thuis geen traditie van eigen ondernemerschap was, maar wel als bouwer! Mijn vader is namelijk begonnen als timmerman en later werkte hij bij de overheid. In zijn vrije tijd bouwde hij eigenhandig een nieuw huis voor ons gezin. Zo rond die tijd was ik een jaar of veertien en om eerlijk te zijn, als ik daar nu op terug kijk, was ik toen behoorlijk dwars. Ik zat op de HAVO en was totaal niet geïnspireerd of gemotiveerd voor school; ik voerde geen klap uit, stond er heel slecht voor. Mijn ouders hebben wat afgezien met mij in die tijd. Op een gegeven moment was de maat vol en sleepte mijn vader mij naar de bouwplaats voor ons nieuwe huis. Ik moest mee, aan de slag, beter dan rondhangen. Het bijzondere was dat ik daar opeens wel gemotiveerd en geïnspireerd werd. Mijn vader kon niet alleen goed timmeren, hij kon het ook goed uitleggen. Dat bouwen, iets maken, dat werd mij duidelijk, dàt was wat ik wilde. Mijn werken voor het HAVO-diploma werd daar overigens niet door verbeterd want ondertussen had ik uitgevogeld dat ik met 4-HAVO rechtstreeks naar de MTS Bouwkunde kon. Op een goede dag heb ik dus aan mijn ouders medegedeeld, dat ik ging stoppen met de HAVO en dat ik de MTS ging doen! Super eigenwijs natuurlijk maar mijn besluit stond vast.”


En toen je je MTS Bouwkunde had afgerond ....

“Ja, en daarna de aannemerspapieren gehaald had, besloot mijn vader– hij was toen rond de 46 – om samen met mij een bouwbedrijf te beginnen. We hebben het gezocht in het hout omdat dit materiaal ons vanaf het begin heeft gegrepen. We wisten inmiddels dat we op een bouwplaats heel goed konden samenwerken, en gelijk vanaf de start van het bedrijf gaf mijn vader mij veel verantwoordelijkheid. Dat maakte me heel snel volwassen, ook als ondernemer.”


Wat voor een ondernemer ben je geworden?

“Eigenlijk best wel een voorzichtige ondernemer. Voorzichtig in de bewuste manier waarop ik met investeringen omga. Eerst sparen , dan uitgeven. Liever niet lenen. Je kunt mij beter omschrijven als een vak-gedreven dan als een geld-gedreven ondernemer. Begrijp me niet verkeerd: er moet natuurlijk geld verdiend worden, inmiddels zijn er aardig wat mensen die hier hun inkomen verdienen, maar kwaliteit komt toch op de allereerste plaats. Toen ik mijn vader’s deel van het bedrijf overnam is er ook stevig geinvesteerd in machines om de kwaliteit nog verder te verhogen en de nieuwste technieken toe te passen. Dat de snelheid van werken daardoor ook toenam, was een aangename bijvangst.”


Pfoe, snelheid in een nieuwbouwproject. Kan dat?

“Jazeker kan dat. Maar dat komt door onze bouwmethode van prefab houtskeletbouw. We kunnen behoorlijk precies aangeven wanneer we een huis kunnen opleveren. En eenmaal zo’n afspraak gemaakt is bij mij ook heilig. Gelukkig is dat ook zo bij de Janssen-bouwers, de collega’s die hier in de huizen-fabriek werken aan het maken van alle onderdelen en die op de bouwplaats alle elementen samenvoegen tot die droom-villa voor de klant. In de allereerste fase ben ik intensief en uitgebreid met de klant aan het bespreken, overleggen, wikken, wegen, bedenken en afstemmen hoe het moet worden om het plan goed en doordacht neer te zetten. Aanpassingen zijn dan bijna nooit meer nodig. De opbouw op locatie lijkt dan een soort tovernarij: in een mum van tijd stáát je huis er in volle glorie. Het grappige is: ik ben intensief bij het begin betrokken maar als de bouw eenmaal is begonnen ziet de klant mij niet. Op de bouwlokatie ziet en spreekt de klant de Janssen-bouwers die het werk laten zien en uitleggen en ook meeleven met de emotie bij de klant. Ik vind het dan ook altijd weer een gelukje als ik ook wordt uitgenodigd bij de oplevering, hahaha, want ja, ik heb helemaal niet meegetimmerd aan het huis!


Ah, dus Janssen-Bouw kan prima zonder Leon Janssen?

“Oh jee: ik ben natuurlijk verknoopt met het bedrijf en tot 5-6 jaar terug was ik hier elke dag van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 8 en op zaterdag ook. Maar ik weet dat Janssen-Bouw ook zonder Leon Janssen bestaat. De hele groep Janssen-bouwers maakt het bedrijf. Er zitten hier zulke goede krachten, niet alleen om wat ze bouwtechnisch kunnen maar ook om wat ze uitstralen naar de klanten. Dat ze aanvoelen dat zo’n huis bouwen een emotioneel iets voor de klant is. We leiden in die geest ook graag mensen op en we hebben zij-instromers die kok of vliegtuigmonteur waren en timmerman worden. Prachtig toch? En heel misschien, een volgende generatie die zijn intrede doet? We zien wel. Ik kan ondertussen wel steeds beter ‘los’ laten, ik maak minder uren, ben niet meer elke zaterdag op het werk. Dat betekent trouwens wel dat ik mijn overmatige energie op een ander manier kwijt moet (door bijvoorbeeld fanatiek te fietsen) want anders bezuurt mijn gezin dat omdat ik thuis dan de rust te veel verstoor, hahaha.”


Wat is trouwens jouw droom-huis?

Gek hè, ons eigen huis hebben de Janssen-Bouwers gebouwd. Maar als het kon, op deze locatie, dan zou het contrastrijk met veel verschillende materialen en kleuren zijn. Alles wat er mogelijk is aan variatie samensmelten tot één harmonieus geheel. Zo zou dat er wat mij betreft dan uit gaan zien.


Tot slot: met wie zou je zelf aan de keukentafel willen zitten?

“Met alle politieke partijen van Nederland; ja echt met allemaal. Ik wil ze zo graag aan het verstand peuteren hoe veel kwaad die verschrikkelijke polarisatie doet. Het gezamenlijk oplossen van problemen is de enige route volgens mij. Als we dat nou eens met z’n allen aan die keukentafel voor elkaar krijgen....”[n]

Afbeelding