Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Technasium Award voor beste oplossing op het Markland College

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENVERGEN - In het examenjaar havo 5 en vwo 6 wordt het voor de leerlingen spannend. In het Technasium staat het vak Onderzoek en Ontwerp (O&O) centraal en daar wordt ook examen in gedaan. In het examenjaar wordt aan één opdracht gewerkt: de meesterproef.

Het vak O&O bestaat uit lessen, workshops en vooral uit projecten. De projecten doe je samen met medeleerlingen in een team. Bij de projecten is altijd sprake van een echte opdrachtgever. Deze wil voor een technisch vraagstuk een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan. Om tot een oplossing te komen, pas je (nieuwe bètatechnische) kennis toe en ben je genoodzaakt op een professionele manier te denken en te werken. 

Er is hard gewerkt door de teams. En nu is het uur van de waarheid. Het resultaat wordt getoond op de presentatiemiddag in het gemeentehuis in Zevenbergen.

Elk team kwam na elkaar naar voren om op het grote filmscherm hun resultaat te tonen. Nadat het vijfde team klaar was met hun presentatie heeft hoogleraar prof. dr. Guszti Eiben een boeiende presentatie gegeven over Kunstmatige intelligentie. Aan het eind van alle presentaties ging de jury in overleg. De jury bestaat uit: Jan Sureaard, Head of Manufacturing GKN Fokker Elmi; Christiaan Kooyman werkvoorbereider bij Rotako Verspaning en oud leerling van Markland College en de eerste winnaar van de Markland Technasium Award in 2016; Wethouder Danny Dingemans is tevens voorzitter van de jury.

The winner is?
Na de pauze de bekendmaking en de uitreiking van de Markland Technasium Award 2023. Een spannend moment voor alle teams.De rector van het Marklandcollege, Richard Roovers, heeft de middag als een super spreekstalmester aan elkaar gepraat en geeft het woord aan de voorzitter van de jury Danny Dingemans.

Danny: ”Dit is eigenlijk ondankbaar werk. De opdrachten zijn niet met appels en peren te vergelijken. Hoe maatschappelijk relevant zijn de oplossingen? Op complexe vragen een antwoord te vinden. Overal hebben we mensen nodig. Alle tien de teams hebben hun best gedaan. Voel je niet teleurgesteld als je niet bij de top 3 zit. De derde prijs voor het team 3 in opdracht van de politie, zij gingen aan de slag met het voorkomen van Phishing, dit team bestaat uit: Jesse de Bruin; Martijn van Dis; Bas Noordermeer en Süheyla Nurlu. De tweede prijs is voor het team dat met Snowworld Rucphen aan de slag ging. Een machine die sneeuw aan randen weghaalt. Team: Eren Babacan; Bas van den Broek; Robbe van Eekelen en Florus Nederlof.

Gewonnen heeft: Het team, dat heeft nagedacht over de opdracht van het zorgcentrum Groenhuysen, dat zijn Mara van Gastel; Nina Nolta; Annigje Noteboom en Ilse Vissers. Een zinvolle invulling van een bezoek bij iemand met dementie. Het team heeft een spel gemaakt, waarbij kaarten getrokken kunnen worden. Met de getrokken kaart is er herkenning en een gesprek mogelijk, zoals oude beroepen, waarbij gereedschappen staan afgebeeld. Daarnaast is er een idee voor een moestuin met kaartjes van bloemen en groenten. Als derde product iets doen met origami. Bij het proefspelen bleek het communiceren mogelijk te zijn.

De prijs wordt via een filmpje getoond. Een verzorgde reis naar Jülich in Aken, waar het modernste Technasium lokaal is ingericht. Julich is een groot onderzoekscentrum op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Precies die vakken spelen een grote rol bij technasium opdrachten.

Napraten met het groepje, die de opdracht Phishing hebben uitgevoerd. Zij hebben de proef op de som genomen en hebben aan de leerlingen binnen het Markland College een mail gestuurd met het verzoek om hun paswoord in te vullen. Een nepmail dus of een Phishing, waarbij 120 leerlingen (10%) erin zijn getrapt en hun wachtwoord doorgaven. Er was even paniek. Een datalek? Dat weer niet, maar toch een duidelijk bewijs hoe gemakkelijk we er in trappen. Met de tips in de brochure kan je veel ellende voorkomen. Maar ook: Wat te doen als je er toch ingetrapt bent?

Tien teams presenteren zich aan de jury:

Team 1: Opdracht van Louman & Parqui: Bedenk de ideale carsharingauto.
Het team: Luc Comeau; Max Op den Kamp; Jop van der Post; en Sam Rebbens.

Team 2: Opdrachtgever P. Broos: Bedenk een beter werkende bierhevel.
Het team: Sil Godschalk; King Pascua en Tygo van der Waal.

Team 3: Opdrachtgever: Politie Zeeland-West Brabant afdeling Cybercrime. Voorkomen van Phishing.
Het team: Jesse de Bruin; Martijn van Dis; Bas Noordermeer en Süheyla Nurlu.

Team 4: Opdrachtgever: Surplus. Een tool om eenzaamheid tegen te gaan.
Het team: Doortje van der Lely; Febe de Ronde; Satir Kevser en Carmen Slingerland.

Team 5: Opdrachtgever: Brabantse Delta. Verbeterend van een vispassage.
Team. Jelle Deijkers; Jesse Joosse; Bram Klomp.

Team 6: Opdrachtgever: De Gouden Leeuw. Functioneel inrichten van een parkeerterrein.
Team: Roos Blommers; Lely van der Bor; Aniek van Lier en Kirsten Schreuders.

Team 7: Opdrachtgever: Zorgcentrum Groenhuysen. Een zinvolle invulling van een bezoek.
Team: Mara van Gastel; Nina Nolta; Annigje Noteboom en Ilse Vissers.

Team 8: Opdrachtgever: Royal Cosun. Kunnen plantaardige dierlijke eiwitten vervangen.
Team: Fleur Baaijens; Mirthe Ekers; Stella van de Vreugde en Mitch Zwijgers.

Team 9: Opdrachtgever Snowworld Rucphen. Een machine die sneeuw aan randen weghaalt.
Team: Eren Babacan; Bas van den Broek; Robbe van Eekelen en Florus Nederlof.

Team 10: Opdrachtgever: Avans (lectoraat) Zoönose geletterdheid.
Team: Jet Buurstede; Milou Kielman; Féline van Vlimmeren en Chesly Withagen.