Afbeelding
Foto: Meer Moerdijk

Fitheidtest daagt senioren uit actiever te worde: ‘Er is voor iedereen winst te behalen’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

KLUNDERT - Donderdag was het een drukke ochtend in de Niervaert. Zo’n 120 senioren lieten hun gezondheid testen tijdens de Fitheidtest van Meer Moerdijk. Vorige week was ongeveer de helft van de doelgroep uitgenodigd voor de fittest. Het doel is om te kijken hoe fit de senioren nu zijn, daarna worden ze uitgedaagd een jaar lang te sporten. Na eenzelfde test volgend jaar wordt er dan gekeken of er iets aan hun conditie veranderd is. 

Buurtsportcoach Rachelle Rikkers van Meer Moerdijk heeft de ochtend mede-georganiseerd. “Het was een hele waardevolle ochtend, we zijn hier met twee sportcoaches, twee wijkzusters en twee fysiotherapeuten aanwezig geweest.” Deelnemers moesten in de gymzaal eerst een formulier invullen, om daarna aan de echte test te beginnen. “Als ze dan van de reis een beetje bekomen zijn dan neemt de wijkzuster de bloeddruk op.” In de zaal is onder andere een parcours van 20 meter, senioren worden gevraagd om in twee minuten zo veel mogelijk meters af te leggen.

Voor sommige mensen is de test wel een beetje spannend. “Iedereen met een te hoge bloeddruk wordt doorgestuurd naar de huisarts, maar ik denk dat de meting daar wel anders uit kan vallen. We merken dat zo’n hele fitheidtest nogal spannend is.” Deelnemers worden na het meten van de bloeddruk helemaal doorgelicht. Van een balanstest, knijptest tot een meting van BMI, vetpercentage en spiermassa. Ook deze doelgroep kan er in een jaar op vooruit gaat benadrukt Rachelle. “Er valt zeker voor iedereen winst te behalen. Je kunt natuurlijk iets doen aan overgewicht, maar ook je bloeddruk kun je op iedere leeftijd aanpakken. Als je geen fysieke winst hebt, ga je er van sporten sowieso ook mentaal op vooruit.”

Na de test wordt er voor iedereen een gepaste sport gezocht. “Een aantal deelnemers heeft wat meer hulp nodig, die gaan met mijn collega Anja een aanpast programma volgen,” legt Rachelle uit. “De andere deelnemers kunnen kiezen uit zumba, hockey, tennis, gymnastiek, zwemmen of werken aan hun weerbaarheid.” Bij hockey en zumba denk je niet direct aan een sport voor 65-plussers. “Het liefst willen we een heel gevarieerd aanbod bieden, daarom wil ik zeker verenigingen oproepen om zich te melden. Het reguliere aanbod is wel bekend, maar ik daag verenigingen uit om ook eens iets te doen voor een wat oudere doelgroep.”

De opkomst is een stuk hoger dan de organisatie in eerste instantie had verwacht. “Hoewel we veel brieven hebben gestuurd, hadden we gerekend op 50 aanmeldingen. Maar het is natuurlijk super goed dat mensen zelf met hun gezondheid aan de slag willen.” Nu zijn het senioren van 65 tot 75 jaar uit Klundert, Fijnaart, Heijningen, Willemstad, Helwijk en Noordhoek die een uitnodiging hebben ontvangen. Inwoners van de andere kernen worden dit najaar opgeroepen. 

Na de fitheidtest kunnen deelnemers zich voor zes verschillende sporten aanmelden. In eerste instantie betalen ze 30 euro voor de eerste 12 weken. Daarna volgt het reguliere tarief via de vereniging. “We willen wel dat mensen niet afhaken omdat er dan wel betaald moet worden,” legt Rachelle uit. Wie een laag inkomen heeft kan wel aanspraak maken op een potje van de gemeente.