Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Junior College helpt jonge tieners met zelfstandigheid

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - In de gemeente Moerdijk zijn voor leerlingen volop kansen om hun talenten tot volle bloei te brengen: het Junior College Moerdijk is namelijk voor de tweede keer van start gegaan. Na een succesvolle eerste pilot zijn dit keer leerlingen uit groep 8 van basisschool De Neerhof en Kindcentrum De Arenberg met brugklasleerlingen van Markland Zevenbergen gestart met de Junior Colleges.

Het Junior College Moerdijk is een onderwijskundige samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs. Het doel van deze professionele samenwerking is onder andere het bieden van kansen voor leerlingen. Projectleider Tamara van Boekel: “Kinderen die een middelbare school binnenstappen krijgen te maken met allerlei nieuwe indrukken: een nieuwe omgeving, nieuwe gezichten, lessen van 50 minuten en zelf je weg vinden in een groot schoolgebouw. De overgang van de basisschool is voor veel leerlingen groot en behoorlijk spannend. Leerlingen moeten ineens zelfstandig worden. Tijdens de Junior Colleges vergroten we die zelfstandigheid in kleine stapjes. In het kader van de kansengelijkheid is het mooi dat iedere leerling van groep 8 meedoet.”

Gedurende enkele weken gaan leerlingen in projectvorm aan de slag. Het thema Frankrijk staat centraal. De lesmodules rondom dit thema zijn geschreven door leerkrachten en docenten van het primair en voortgezet onderwijs. Bij de module architectuur gaan leerlingen een gebouw dat in Parijs staat, nabouwen. Daarmee ontwikkelen ze hun executieve vaardigheden, zoals samenwerken, plannen & organiseren. Ook bij modules cultuur en geschiedenis werken ze aan deze vaardigheden. Bij cultuur ontwikkelen leerlingen een gezelschapsspel, zoals Monopoly of kwartet. Bij de module geschiedenis duiken de leerlingen terug in de tijd: ze maken een muurkrant uit de tijd van Napoleon. 

Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de leerlingen van de brugklas van Markland Zevenbergen. Zij helpen in groepjes van vier personen om de medeleerlingen van de basisscholen wegwijs te maken in het gebouw en samen te werken aan het project. Sofie Luijk is leerling op het Markland. Zij heeft tijdens de eerste pilot meegedaan aan het Junior College Moerdijk. “Ik kende deze school al, omdat mijn broer hier al eerder op school had gezeten. Ik heb bij de eerste pilot meegedaan met een groepje kinderen van twee verschillende basisscholen. Onze opdracht was om een spel te maken met Franse invloeden. We hebben gekozen voor het spel memory.” Sofie weet nog niet wat ze later wil worden. “Ik ben nog aan het nadenken.”

Finn Lockefeer zit op De Arenberg heeft er zin in en kijkt al weer uit naar de volgende bijeenkomst. ‘Ik zit nu op de Arenberg en ik ga straks naar het Markland. Leuk om deze dag mee te maken op de middelbare. Met de opdracht cultuur hebben we gekozen om een bordspel Stratego te maken. Frankrijk tegen Engeland.’

Jens Trouw zit op het Markland en is vandaag ook begonnen met de Junior Colleges. ‘Ik werk nu met twee kinderen van de basisschool en nog een leerling van de eerste hier aan een ‘moodboard’ over Frankrijk. We moeten tien bekende gebouwen zoeken en dan samen één gebouw kiezen. Daar maken we een bouwtekening van en dan gaan we een dummy maken met allerlei materialen. Oliver Valencia zit op de Neerhof: “Ik vind het leuk om straks te gaan bouwen en dat later aan mijn ouders te aten zien. We hebben vandaag goed samengewerkt.” De expositie is vrijdag 16 juni op het Markland.