NVWA legt veebedrijf uit Oudemolen stil

OUDEMOLEN - Dierenwelzijnsorganisatie Ongehoord heeft onderzoek gedaan naar een koeienbedrijf in Oudemolen. Hier werden schokkende beelden gemaakt. Inmiddels heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het bedrijf stilgelegd. Een tweede dierenwelzijnsorganisatie, House of Animals heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling. 


In Oudemolen heeft Ongehoord in een tijdspanne van twee weken gefilmd bij de veehandel en daar een aantal misstanden vastgesteld. Belgische inspecteurs maakten de beelden bij het veebedrijf. Bij het bedrijf worden ernstig zieke koeien aangevoerd, die niet meer kunnen lopen, de dieren worden versleept aan staart en poten. De zieke koeien krijgen stroomschokken op gevoelige lichaamsdelen, worden met touwen versleept of met een riem aan een shovel gebonden. Een doodzieke koe werd aan haar lot overgelaten en de volgende ochtend opgetakeld met een heupklem aan een shovel. 


'Dit schokkend en in strijd met alle regels'


Jonge runderen worden met een hooivork opgedreven onder luid geschreeuw. De hooivork wordt gebruikt om de dieren te slaan en te prikken. De NVWA noemt 'Dit schokkend en in strijd met alle regels'. Het bedrijf is stilgelegd en de erkenning gestopt. Meer over dit onderzoek is te lezen op de site van Ongehoord. Het onderzoek in Oudemolen is onderdeel van een groter onderzoek naar diertransporten in Nederland en Belgiƫ.[n]