Gerrit van Wensen
Gerrit van Wensen Foto: Tom Rietveld

Strijden tegen eenzaamheid met vrijwilligersbus

HELWIJK - Over zes maanden zou het mogelijk moeten zijn, dat bewoners van Helwijk met een elektrisch busje naar Willemstad kunnen worden gebracht. De speeltuinvereniging in Helwijk heeft plannen om dit te realiseren. Erik Maliepaard is bezig om sponsors te vinden om dit mogelijk te maken. Erik: “We merken dat sommige oudere inwoners, die slecht ter been zijn, steeds meer geïsoleerd raken. De bewoners zijn grotendeels aangewezen op familie of een buurman/vrouw, als zij naar een afspraak gaan bij de huisarts of boodschappen willen doen."


DOOR TOM RIETVELD


Door mee te doen aan de actie NL- DOET hadden we contact met Surplus en Woonkwartier en was het onderwerp: Wat kunnen we doen voor de ouderen, die om wat voor reden dan ook thuis vastgeroest zitten en nooit een voet over de drempel (kunnen) zetten. Steeds meer ouderen in de wijk worden eenzaam. Gezamenlijk hebben we een actie op touw gezet om die groep uit te nodigen voor een lunch. De wijkverpleging heeft hier actief aan meegewerkt, waardoor er 25 ouderen op de lunch afkwamen. Dan komen de gesprekken op gang en komen die verhalen los, waarom ze de deur bijna niet uitkomen. Lichamelijk is het net teveel en allemaal een stapje te ver en daardoor is het niet makkelijk om van A naar B te komen. Ze willen of kunnen niet altijd een beroep doen op familie en buren. En zo sluipt de eenzaamheid binnen'.”

Erik vervolgt: “Diezelfde week kreeg ik een blad in de brievenbus van de Hoeksche Waard en die doen dat al in verschillende plaatsen. We zijn op gesprek gegaan en ook een ritje meegemaakt. Het is gewoon fantastisch, daar rijden ze met elektrische minivans voor 4 personen in verschillende dorpen. Onze keuze zou zijn voor een iets grotere uitvoering een busje voor 6 personen, zodat ook een rollator of rolstoel mee kan en als mensen boodschappen gaan doen een tas met boodschappen.

Het zijn veelal ritjes van 2 kilometer. De ritjes worden in blokjes van een kwartier in een agenda ingepland, zodat ook vooruit gereserveerd kan worden. Toch handig voor bezoek aan de dokter, prikpost of de kapper. gewoon naar een vriendin of kennis in Willemstad voor een kopje koffie of een gezellig uitje aan de haven. Dat geeft weer een beetje fleur aan het leven”.

Erik vervolgt: “We zijn bezig om wat fondsen en het bedrijfsleven aan te schrijven en de gemeente te polsen om wat geld in te zamelen. Er zijn al hele en halve toezeggingen gedaan.

Bij de gemeente Moerdijk is een aanvraag voor subsidie gedaan en die gaan een haalbaarheidsonderzoek doen. Dat hebben we eigenlijk zelf al gedaan.

Wellicht kunnen we ook zorgen voor een speciale rit op een vaste ochtend/middag naar het gemeentehuis in Zevenbergen, zodat bewoners van Helwijk zo nodig bepaalde dingen kunnen regelen.

We hebben al meerdere keren bewezen succesvolle initiatieven van de grond te krijgen.

Er zijn bij ons 160 enthousiaste vrijwilligers, waar telkens een beroep op gedaan kan worden bij allerlei activiteiten. Nu al zijn er al genoeg aanmeldingen om te kunnen chaufferen, zoals Gerrit van Wensen, die het een schitterend idee vindt."[n]

Erik Maliepaard