Oorlogsmonument Julianaplantsoen Zevenbergen.
Oorlogsmonument Julianaplantsoen Zevenbergen. Foto: Eric Wander

Dodenherdenking in Zevenbergen: Leven met Oorlog

Sport en vereniging

ZEVENBERGEN - Op donderdag 4 mei om 20.00 uur vindt weer de jaarlijkse dodenherdenking in Zevenbergen plaats. Het thema van dit jaar is ‘Leven met Oorlog’. Juist nu het opnieuw oorlog is in Europa, is het stilstaan bij en het herdenken van oorlogsslachtoffers zo belangrijk. 


Voorafgaand aan de 2 minuten stilte bij het monument in het Julianaplantsoen is er een bezinningsbijeenkomst, dit jaar in de Hervormde Kerk aan de Markt in Zevenbergen. Wethouder Pauline Joosten zal namens B&W Moerdijk een korte toespraak houden. Ook Eric Wander (bestuurslid van Stichting Dodenherdenking Zevenbergen) zal spreken over het thema ‘Leven met Oorlog?’ De bijeenkomst zal muzikaal worden begeleid door Zanggroep Vocal o.l.v. Marcel van der Poel en door organist Aart van Muijen. Lotte Schrauwen zal een gedicht voordragen. De bijeenkomst in de NH Kerk begint om 19.00 uur.


Stille tocht
Na de bezinningsbijeenkomst is er een stille tocht naar het monument in het Julianaplantsoen waar om 20.00 uur de 2 minuten stilte worden gehouden, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. Wethouder Joosten zal namens B&W Moerdijk een krans leggen. Ook een vertegenwoordiging van de veteranen Moerdijk, het Oranjecomité en St. Dodenherdenking Zevenbergen zullen kransen of bloemen leggen. Dit jaar zullen een aantal kinderen van groep 8 van KindCentrum De Arenberg ook bloemen leggen bij het monument, waarna er voor iedereen gelegenheid is om bloemen te leggen. Ism Heemkundekring Willem van Strijen, houdt Stichting Dodenherdenking Zevenbergen een lezing in zaal Bij Verhoeven, Kerstraat 8 te Zevenbergen. Herman Teerhöfer vertelt deze avond het verhaal van overlevenden en toont stukken uit zijn documentaire. De avond begint om 19.30 uur (zaal open 19.00 uur) en de entree is gratis. Dit jaar zullen de Moerdijkrunners weer het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Zevenbergen brengen. Op donderdagmorgen, 5 mei om ± 10.00 uur komt de groep aan bij het monument in het Julianaplantsoen. Daar zal het bevrijdingsvuur worden aangestoken.