Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Plicht roept: Moerdijk wil 200 asielzoekers opvangen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZEVENBERGEN - Om de asielcrisis te verlichten wil de gemeente Moerdijk op een vaste plek voor maximaal 15 jaar asielzoekers op gaan vangen. Het college heeft een voorstel dat zij aan de raad wil voorleggen, als de raad akkoord gaat dan wonen er over een jaar 200 asielzoekers aan de Schansdijk. Inwoners van Zevenbergen hebben dinsdag een brief ontvangen over de plannen. 

Het college geeft in een persbericht aan dat zij met de huidige prognose huisvesting moeten bieden aan 150 kansrijke asielzoekers, de verwachting is dat dit aantal later dit jaar omhoog gaat. Door zelf een locatie aan te wijzen wil de gemeente de regie zo veel mogelijk in eigen handen houden. “Als je wacht op het COA dan geef je de regie uit handen, nu houden we een vinger aan de pols,” zegt burgemeester Aart-Jan Moerkerke. Wethouder Bennie Bom vult aan: “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te bepalen wat er in onze gemeente gebeurt op het gebied van asielopvang.” In eerste instantie wordt er gesproken over een oplossing voor de komende 10 jaar, mogelijk blijft de locatie vijf jaar langer staan. 

Locatie
De locatie waar nu over gesproken wordt ligt aan de Schansdijk, ten noorden van de woontorens voor Oekraïners. De gemeente wijst dan alleen het terrein aan, het is aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om hier een geschikte locatie van te maken. Als de gemeenteraad met de plannen instemt dan is de inschatting dat het een jaar duurt voor de eerste bewoners de locatie betrekken. Het is nog niet duidelijk hoe de gebouwen er uit gaan zien, het COA denkt aan een gebouw met twee woonlagen en apart gebouw met algemene voorzieningen. “Natuurlijk komen er voorzieningen, er moet vermaak komen, iets georganiseerd worden,” zegt Blom. De eerdere crisisnoodopvang van asielzoekers in de Lindonk verliep volgens Blom goed. “Mensen vroegen: gaan jullie weer weg? Dat stemt wel hoopvol voor deze plannen.” Mensen die een steentje willen bijdragen kunnen zich bij de gemeente aanmelden.

Meer informatie
Op 11 mei spreekt het college met de gemeenteraad over de plannen in een openbare bijeenkomst die ook online te volgen is. Inwoners met vragen kunnen op 15 mei in het gemeentehuis terecht. Meer informatie kun je vinden op moerdijk.nl/asielopvang.